Nőnapi hóvirág a nemzeti parkból

Nőnap környékén majd minden utcasarkon és aluljáróban fillérekért kínálják az árusok a tavasz hírnökét, a hóvirágot. Kevesen gondolnak azonban arra, vajon honnan és hogyan kerül ilyen mennyiségű hóvirág az utcai árusokhoz. Természetvédelmi kutatások bizonyítják, hogy az illegálisan árusított hóvirágok csaknem kizárólag védett területekről, többnyire nemzeti parkokból származnak - tájékoztatta lapunkat a váci Göncöl Szövetség munkatársa, Kereki Albert.

A legnagyobb piacnak számító Budapestre főként a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Zselicség védett területeiről érkeznek a kartondobozokban szállított csokrok. Miskolcon a Bükki Nemzeti Parkban gyűjtött hóvirágot kínálják. Évente sok millió hóvirág esik áldozatul. A hóvirágok rendszeres gyűjtése súlyosan károsítja, hosszabb távon pedig megsemmisíti az érintett állományokat.

Míg régebben főként idős emberek, esetleg városi barátaik, rokonaik árusították a hóvirágokat, az utóbbi években a tevékenység szervezetté vált.

Továbbra is főként vidéki nyugdíjasok szedik a virágot, tőlük erre szakosodott szervezett csoportok veszik át az árut. Húsz-negyven forintot adnak azért a virágért, amit száz forintért árulnak. Ha a vidékiek megpróbálnak maguk értékesíteni, örülhetnek, ha "csak" a virágokat verik ki a kezükből.

Biztató jel, hogy egy-két éve megjelentek már a cserépben hajtatott hagymás hóvirágok is a virágboltokban, sőt egy ideje a kertészeti csomagküldő szolgálatok kínálatában is találkozni a hóvirághagymával. Ígéretes, hogy míg tavaly egy négy-hat hagymát tartalmazó cserepes hóvirág ára 400-500, illetve 300-400 forint között volt, az idén ez az összeg 200-300, illetve 300-400 forint között van, vagyis átlagosan mintegy száz forinttal csökkent. Különösen akkor biztató ez a hír, ha figyelembe vesszük, hogy az idei évben a vadon szedett hóvirágok ára - a "kedvezőtlen" időjárás miatt - 200-250 forint csokronként, vagyis a termesztésből származó hóvirág kezd versenyképessé válni a vadon gyűjtöttel! Aki teheti, utcai árus vadon szedett virágai helyett virágboltban kapható cserepes-hagymás hóvirágot vegyen. A boltokban kapható fajták látványosabbak, nagyobb virágúak és sokáig virágzanak.

Ismeretlen forrásból származó hóvirág
Ismeretlen forrásból származó hóvirág
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.