Moldova: savanyú a narancs

Abszolút többséget szerzett a vasárnapi moldáv parlamenti választásokon a 2001 óta kormányzó Kommunisták Moldovai Pártja (KMP). A Vladimír Voronin államfő vezette párt a - külföldi megfigyelők által alapvetően szabályosnak tekintett - voksoláson 56 mandátumot szerzett a 101 fős chisinaui parlamentben. A Demokratikus Moldova Tömörülés (DMT) 34, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tizenegy parlamenti helyhez jutott.

A Moszkvától az EU felé forduló, 2001 óta hatalmon lévő Voronin győzelme Moszkva befolyásának további csökkenését jelenti. Ám a kormányzáshoz elegendő többség ellenére öt szavazat még hiányzik ahhoz, hogy Voronint egy hónap múlva ismét államfővé válassza a parlament.

- A legvalószínűbb, hogy néhány DMT-s honatya "átszavaz" a parlamentben - nyilatkozta lapunknak a chisinaui Politikai Nyilvánosság Intézetének igazgatója. Arcadie Barbarosie szerint a Moszkva-barátnak tartott DMT nem hivatalos segítsége valószínűbb, mint a Nyugat-barátnak tartott KDNP nyílt támogatása. Annak ellenére, hogy utóbbi külpolitikai törekvései (szorosabb kapcsolat kiépítése az EU-val és a NATO-val) megegyeznek a kommunisták irányvonalával.

Iurie Rosca kereszténydemokratáinak nem jött jól, hogy Voronin a múlt héten gyors egymásutánban találkozott Viktor Juscsenko ukrán és Mihail Szaakasvili grúz államfővel, akik közvetve támogatásukról biztosították a moldovai elnököt. A hírek szerint Szaakasvili értésére is adta Roscának: nem támogatná, ha a KDNP híveit utcára vinné. A grúz államfő valószínűleg felismerte, hogy Rosca támogatottsága messze elmarad Voronin kommunista pártja népszerűsége mögött.

Barbarosie szerint a mostani 55 szavazat "több", mint 2001-ben a 71. - Abban az elégedetlenek protestáló szavazatai is benne voltak, míg a mostani győzelem a gyorsuló gazdasági növekedés elismerésének köszönhető - mondta a politikai elemző.

- A gazdasági helyzet megítélése valóban sokkal fontosabb volt, mint a Dnyeszteren túli területek rendezésének kérdése - erősítette meg Rácz András. A Teleki László Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központjának munkatársa elmondta: az EU-nak azonban Románia 2007-re tervezett csatlakozása miatt mind fontosabb lesz a félmillió orosz által lakott szakadár terület státusának rendezése. - Tavasszal az EU különleges megbízottat küld a térségbe - mondta Rácz. Hozzátette: utána egy rendőri misszió következhet, amely a korrupciótól sújtott és a csempészek számára szellős Dnyeszter menti terület és Ukrajna határát felügyelné.

Moszkva mozgástere azonban nem csökkent nullára: innen érkeznek az energiahordozók, ráadásul Oroszország a legnagyobb felvevő piaca a moldovai termékeknek is. Jelen van a Lukoil, és egyre több az orosz befektető az élelmiszeriparban is.

A szakértők egyetértenek abban, hogy Voronin pártja csak nevében kommunista. Folytatja a privatizációt, adócsökkentést ígér, eltávolodott a 2001-ben még pártolt hatósági árszabályozástól. - A párt inkább szociálliberálisnak tekinthető. A "kommunista" csak nosztalgia, a régi szociális biztonságra utal - jegyzi meg Barbarosie. Voronin a választások előtt be is jelentette, hogy a párt hamarosan felveszi a Moldova Európai Szocialista Pártja nevet.

Újságot olvasó asszony a Moldova fővárosában. A terrorveszélytől a préripockok tenyésztéséig
Újságot olvasó asszony a moldoviai fõvárosban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.