Gegesy túllőtt a célon?

Ferencváros SZDSZ-es polgármestere várhatóan kisebbségből irányítja majd a kerületet, miután pártja és az MSZP közötti koalíció felbomlott, és az ellenzéki polgári frakció előreláthatólag főállású alpolgármestert állít. Egy, az MTI-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő ellenzéki politikus szerint már folynak azok a tárgyalások arról, hogy csütörtökön a testület a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciójából válasszon új alpolgármestert. Közölte, ez ugyanakkor nem jelent SZDSZ-Fidesz helyi koalíciót.

Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester a távirati irodának megerősítette, hogy rendkívüli ülést hív össze csütörtökre, egyetlen napirenddel: a kerület új alpolgármesterének megválasztása a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciójából. Az új alpolgármester Bánsághi Tamás szocialista alpolgármester korábban elvont feladatköreit kaphatja meg.

Elmondta, miután az MSZP nem szavazta meg a kerület idei költségvetését, ezért úgy tekinti, hogy a párt SZDSZ-szel kötött koalíciója felbomlott. Hangoztatta, hogy a kerületet kisebbségből is megpróbálja vezetni.

A két frakció közötti együttműködés az után szakadt meg, hogy nem tudtak megállapodni egy sportcentrum építésének ügyében. Az SZDSZ ezért a jobboldali frakciókkal, az MSZP-vel szemben szavazta meg a költségvetést. A koalíciós vita előzményei közé tartozik az is, hogy Gegesy elvonta Bánsághi hatásköreit.

Ha a polgármester főállású, fideszes helyettes megválasztását terjeszti elő, és a helyi Fidesszel akar együttműködni, az már nem az önkormányzat belügye, hanem politikai kérdés, és nem tartanám helyesnek - reagált lapunknak Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke. Hangsúlyozta, hogy a koalíció megkötése vagy esetleges felmondása a pártok hatásköre, nem a polgármesteré, ezért Gegesy szereptévesztésben van. AZ SZDSZ fővárosi elnöke nem zárja ki a kerületi kisebbségi kormányzást, "de a Fidesszel semmilyen szinten nem látnék szívesen koalíciót". Ferencváros első embere az SZDSZ egyik legsikeresebb polgármestere, nem kellene politikai alkukban részt vennie, ez ugyanis nem méltó városvezetői tevékenységéhez - tette hozzá.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.