"Semmilyen titkos küldetése nem volt ukrán kormányfőnek"

Semmilyen titkos küldetése nem volt Magyarországon az ukrán kormányfő előzmény nélküli látogatásának - jelentette ki hétfőn a kormányszóvivő, cáfolva a lapunkban megjelent feltételezéseket.

László Boglár sajtóértekezletén igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy meglepetésszerűen érte-e a magyar kormányt Julija Timosenko hétvégi látogatása.

Szavai szerint a látogatás előzmény nélküli volt, "az elnökasszony egyáltalán nem hivatalos látogatásra jött Magyarországra, hanem egy konferenciára érkezett, és magánprogramot kívánt bonyolítani".

Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legutóbbi hivatalos ukrajnai látogatásán a két kormányfő megállapodott abban: "minden lehetőséget megragadnak arra, hogy közös projekteket egyeztessenek", ezért Timosenko asszony most találkozót kért.
"Nem volt semmiféle titkos küldetésre vonatkozó felkérése az elnökasszonynak a magyar kormányfőhöz" - mondta a szóvivő. Hétfőn a sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, miszerint Timosenko asszony arra kérte volna Gyurcsány Ferencet: tájékoztassa Brüsszelt arról, hogy az új ukrán vezetés a korábbi elnök, Leonyid Kucsma őrizetbe vételére készül.
A találkozón szereplő témák között László Boglár elsőként az árvíz elleni védekezésben megvalósuló lehetséges együttműködést említette.

Elmondta: ukrán részről felvetették a vámügyi együttműködés lehetőségét. "A csempészés megfékezésére törekednek. Ebben kérték egyrészt a tapasztalatok megosztását, másrészt közös intézkedések meghozatalát a magyar féltől" - mondta.

A magyar kormányfő kijevi látogatásán elhangzottak folytatásaként említette a szóvivő, hogy magyar részről ígéret született: Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékát segítendő ukrán szakemberekkel megosztják az uniós háttérintézményekben folyó szakmai munka tapasztalatait az ukrán csatlakozási tárgyalások folyamán.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.