Európa kulturális fővárosa: hét város maradt versenyben

A tizenegy jelentkező városból hét - Eger, Miskolc, Pécs, Győr, Sopron, Budapest és Debrecen - jutott tovább az Európa kulturális fővárosa 2010 cím elnyerésére kiírt pályázat második fordulójába - jelentette be hétfőn Bozóki András kulturális miniszter.

Az EU kulturális miniszterei 2004 májusában határoztak arról, hogy 2009-től évente két település, egy régi és egy új tagállam városa együtt lesz Európa kulturális fővárosa. Idén az írországi Cork, jövőre a görögországi Patrasz lesz az Unió kulturális fővárosa, 2010-ben pedig egy magyar és egy német város tölti be ezt a szerepet. A magyar kulturális tárca tavaly októberben írt ki pályázatot a cím elnyerésére.

A kulturális tárca vezetője a héttagú szakértői bizottság javaslatát elfogadva hozta meg döntést, mely szerint nem javasolta továbbjuttatni Kaposvár, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém pályázatát. Bozóki András kultuszminiszter elmondta, hogy a zsűri három város esetében konszenzussal döntött: egyhangúlag javasolta továbbjuttatni Eger, Miskolc és Pécs pályázatát. A szakértők négy város, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron pályázatát pedig egyszerű többségi döntéssel választották a második fordulóba.

Az első forduló eredményét ismertetve Bozóki András hangsúlyozta: ez egy olyan verseny, amelynek csak győztesei vannak. A pályázó települések értelmisége hónapokon át gondolkozott azon, milyen legyen városuk jövője, arculata, és ez számukra mindenképpen nyereség. Mesterházy Balázs miniszteri biztos kiemelte: kulturális alapú városfejlesztési terveket kértek, és azt várták el, hogy a pályázók ne csak egy évre koncentráljanak. A tavaly októberben meghirdetett pályázat keretében arra szerettek volna választ kapni, hogy a pályázók milyennek szeretnék látni városukat 5-10-15 év múlva az Európai Unióban.

Bozóki András ismertette, hogy az Európa kulturális fővárosa 2010 címet elnyerő város egymillió euró támogatásra számíthat Brüsszeltől. Schneider Márta helyettes államtitkár hozzáfűzte: ez nem jelentős összeg, az lesz viszont a lényeges, hogy milyen egyéb EU-forrásokat lehet majd megszerezni, például az úgynevezett kohéziós alapból. Az előminősítő pályázaton továbbjutott városoknak augusztus 17-ig ismét pályázniuk kell, és a tíztagúvá bővülő nemzetközi zsűri döntése alapján október 23-án hirdetnek győztest. A bírálóbizottság indokolt esetben több város pályázatát is ajánlhatja a szakminiszternek.

Mesterházy Balázs szerint szó nincs arról, hogy az első forduló eredménye bármire garancia lenne, a konszenzusos három város "egy picit előbbre járt a többinél". A tárca indoklásában az szerepel: a pályázatok döntő többsége közép- és hosszú távú elképzelésekre alapozott munkának tekinthető, melyek középpontjában nem csupán a 2010-es év programlehetőségei, hanem a város arculatának átfogalmazására irányuló törekvések állnak.

A szakértők értékelése szerint az egri pályázat "talán valamennyi közül a legkidolgozottabb". A miskolci "mindent átfogó, és ennyiben a pályázati kiírás lényegét talán leginkább eltaláló elképzeléssel" tűnik ki, a pécsi pályázat "rendkívül szerencsés módon ismeri fel saját, földrajzi helyzetéből adódó geopolitikai és kulturális jelentőségét". A bírálóbizottság tagjai mindazonáltal egyetértettek abban, hogy a legtöbb pályamunkából hiányzik az átgondolt, a város sajátosságaiból, illetve a XXI. század új technológiai követelményrendszeréből egyszerre adódó egységes jövőkép. A szakmai bírálati szakasz után a kulturális miniszter javaslatot tesz a kormánynak, amely még idén dönt a nyertesről.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.