Speciális sikerlista

Naganóban, az 1998-as téli olimpia helyszínén 84 ország két és fél ezer versenyzője és csaknem tízezer önkéntes részvételével rendezték meg az értelmi fogyatékosok téli világjátékát. Az idei év legnagyobb méretű sporteseményén a negyvenegy tagú magyar csapat kitűnő teljesítményt nyújtott.

Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, a delegáció vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy a szombaton befejeződött játékok nyolc napján szerzett 11 arany-, 11 ezüst- és 8 bronzérem minden várakozást felülmúlt. A magyar sportolók, akik közül sokan intézetben élnek, a hét sportág közül ötben - alpesi síben, gyorskorcsolyában, hófutásban, műkorcsolyában és padlóhokiban - szerepeltek. Az utóbbiban a cseheket háromszori hosszabbítás után, aranygóllal győzték le, és szerezték meg az első helyet. A gyors-, illetve műkorcsolyában győztes ikerpár, a tizenegy éves Hingyi Ágnes és Hingyi Rita pedig az olimpia két legifjabb versenyzőjeként vehette át aranyérmét.

Az eredményes sportolók hazaérkezésük után tárgyjutalmat és dicséretet kapnak; nekik nem jár a paralimpikonoknak is megítélt pénzdíj és életjáradék. A magyarok utazásának és felkészülésének költségeit - huszonkét-huszonhárom millió forintot - fele-fele arányban fedezte az állam és több magáncég.

A speciális olimpiát még a néhai amerikai elnök, John F. Kennedy testvére indította útjára. A Kennedy család Naganóban is megjelent, és tiszteletét tette a rendezvényen Bill Clinton, továbbá Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök is. Ugyancsak ott volt a vendégek között Nadia Comaneci, az ötszörös olimpiai bajnok román tornásznő.

Naganóban bejelentették: a következő, 2009-es téli játékokat Szarajevó rendezi. A speciális olimpia a hagyományos ötkarikás játékok mellett az egyetlen sportesemény, amely hivatalosan viselheti az olimpia nevet.

Tokió, 2005. március

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.