Tanúkból gyanúsítottak

Kulcsár Attila két újabb ügyfelét gyanúsítja sikkasztással a Nemzeti Nyomozó Iroda - értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk, hamarosan több korábbi tanúból gyanúsított lehet.

Húszra emelkedett a brókerbotrány gyanúsítottjainak a száma, miután a múlt héten a Nemzeti Nyomozó Iroda Kulcsár Attila két ügyfelét is sikkasztással gyanúsította meg. Egyikük az ország egyik legnagyobb közterületi reklámcége, az ESMA Kft. gazdasági igazgatója, aki nem hivatalos értesüléseink szerint 40 millió forinthoz jutott a Kulcsár Attila által a K & H Equities Rt. ügyfeleitől elsikkasztott milliárdokból. A másik gyanúsított, szintén a brókercég V. I. P. ügyfelei között számon tartott egyik vállalkozás képviselője.

A rendőrség - információink szerint - Kulcsár ügyfeleit azzal gyanúsítja, hogy a cégük nevében és érdekében a brókernél megforgatott pénz hozamának egy részét saját számlájukra utaltatták, vagyis elsikkasztották. Korábban hasonló gyanúsítást közölt a Nemzeti Nyomozó Iroda Forró Tamással, az ismert médiaszemélyiség azonban ezt tagadta. Állította, igazát dokumentumokkal is igazolni tudja.

A Népszabadság úgy értesült, hamarosan újabb gyanúsítások várhatók. Nemrég elkészült az a tőkepiaci szakértői jelentés, amely azt hivatott tisztázni, hogy a K & H brókercégének ügyfelei az elmúlt években jogszerűen mekkora hozamot könyvelhettek volna el befektetéseik után. A szakértői jelentést a rendőrség és az ügyészség ezekben a hetekben veti össze a gyanúsítottak és az eddig többségében tanúként kihallgatott ügyfelek vallomásaival. Így próbálják meg tisztázni, hogy ténylegesen ki, milyen tranzakciókra adott utasítást, felhatalmazást Kulcsárnak, s milyen ügyleteket bonyolított a bróker? A következő lépésben a rendőrség arra a kérdésre keresi a választ, hogy a befektetők közül kik tudták, hogy nem származhat törvényes tranzakciókból a befektetésük után kifizetett hozam. Azokat, akikkel kapcsolatban megalapozott gyanú merült fel, hogy tudták, tudniuk kellett, hogy a nekik kifizetett hozam nem származhat legális befektetésekből, s talán épp ezért a részükre (illetve az általuk képviselt gazdasági társaságnak) kifizetett hozam egy része felett sajátjukként rendelkeztek. A rendőrség, illetve az ügyészség közülük többeket gyanúsítottként hallgatta ki, vagy hallgatja ki a későbbiekben.

Kulcsár Attila, aki 1998- 2003 között lényegében háborítatlanul - feltételezések szerint a bank egyes vezetőinek tudtával - szabadon "játszhatott" a befektetők pénzével, öt év alatt megközelítőleg 20-21 milliárd forintot sikkasztott. Olykor bizonyíthatóan csak azért sikkasztotta el egyes ügyfelei befektetését, hogy mások korábban elsikkasztott pénzét visszapótolhassa. A nyomozás jelen állása szerint ezért a Kulcsárnak tulajdonított 20-21 milliárdos sikkasztással okozott kár "csak" 10,7 milliárd forint.

Az elsikkasztott pénz jelentős hányadának a sorsa ismeretlen. 6,2 milliárd forintról tudható, hogy két szír pénzváltó "tisztára" mosta. Ez ügyben több banki pénztáros ellen már korábban eljárás indult "pénzmosás gyanús ügylet bejelentési kötelezettségének" elmulasztása végett. A szóban forgó 6,2 milliárd forint jelentős részét a nyomozás eddigi adatai szerint Kulcsár bizalmasa, a médiában taxis Gyusziként emlegetett Szekér Gyula vitte el kis csomagokban a "címzettekhez". A zacskókban szállított milliókról a bróker az ügyészségen azt állította, hogy több ismert szocialista politikusnak, a nagyobbik kormánypárthoz közel álló vállalkozóknak, és cégeknek is jutott belőlük. Az ügyészség eddig komolyan vette Kulcsár vallomásait. Mint egy nevének mellőzését kérő ügyészségi tisztviselő lapunknak elmondta: nem vennének mérget minden egyes állítására, tény azonban, hogy ő szinte az egyetlen, aki a jelen ügyben érdemi, feltáró vallomást tett.

A 2003 nyarán Bécsben elfogott, majd előbb Ausztriában, később Magyarországon hónapokig előzetes letartóztatásban Kulcsár március 30-ig házi őrizetben marad. Egyes források szerint Kulcsár további zaftos részleteket ígért az ügy "politikai hátteréről, kapcsolódásairól", ha enyhítenek a vele szemben alkalmazott kényszerintézkedéseken. Politikai elemzők részben emiatt biztosak abban, hogy a brókerügy a 2006-os választási kampány egyik központi témája lesz.

Kulcsár - kulcsszereplõ, minden szempontból
Kulcsár - kulcsszereplõ, minden szempontból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.