Tiltakozásul hivatalok tartanak zárva

Zárva tartanak a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat intézményei március 19-én, ezzel tiltakoznak a szerintük elfogadhatatlan kormányzati megszorítások ellen.

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elfogadott egy felhívást, mely szerint tiltakozó szándékkal, figyelemfelkeltő céllal március 19-én tartsanak zárva a megyei önkormányzat kulturális és egyéb intézményei, a kórház és a szociális létesítmények kivételével. A megyei önkormányzati intézményekben - a kórházat leszámítva - 1700 ember dolgozik. A közgyűlés jobboldali frakciója által elfogadott felhívás szerint városi és községi önkormányzatok csatlakozására is számítanak. Így akár megyei vagy országos közigazgatási tiltakozássá szélesedhet a kezdeményezés.

A jobboldal által irányított megyei önkormányzat 600 millió forintos hiánya miatt az idén nyolcvannál több alkalmazottjától válik meg - közülük harmincan nyugdíjba mennek -, s más intézkedésekre is kényszerül. Szakács Imre elnök úgy látja, hogy működési hitel felvételére szorulnak. A kialakult helyzet nemcsak a pénzügyi stabilitást veszélyezteti, hanem az általuk fenntartott intézmények munkájának színvonalát is, állítja Szakács Imre, hozzátéve: a központi források nem nyújtanak fedezetet az elrendelt béremelésre. Szabó Miklós alelnök pedig a megyei költségvetés tárgyalásakor úgy fogalmazott a közgyűlésen: még a kötelező feladatok ellátásához szükséges forrásokat sem biztosítja az állam.

Az MSZP-frakció néhány képviselője kifejezetten aggályosnak tartja, hogy a munkáltató maga kéri munkavállalóitól, hogy ne dolgozzanak. A baloldali frakció úgy látja: a megyei önkormányzat ezzel a felhívásával polgári engedetlenségre buzdít.

A jobboldali többséggel elfogadott felhívás javasolja a megye települési önkormányzatainak, hogy csatlakozzanak a tiltakozó akcióhoz, ha ők sem tudják költségvetési forrásaikból ellátni a kötelező feladatokat. Amennyiben a csatlakozásra sor kerül, március 19-én az adott települések iskolái is zárva tartanak.

Az akcióról a megye településein egyelőre megoszlanak a vélemények, bár az előzetes nyilatkozatok szerint valószínűleg közülük is többen csatlakoznak a felhíváshoz. Értesüléseink szerint más megyékből is érdeklődnek a kezdeményezés iránt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.