Irán olajválsággal fenyeget

Az Egyesült Államok és az Európai Unió olajválságot idézhet elő, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak az iráni nukleáris program ügyében - figyelmeztetett szombaton Teheránban Haszán Rohani, az iráni nukleáris program vezetője.

Rohani, aki egy, a nukleáris technológiáról és a tartós fejlődésről tartott konferencián nyilatkozott a sajtó előtt, kijelentette, hogy egy olajválságnak éppen Európa és Amerika lennének első vesztesei. "Az ENSZ BT-hez utalni az iráni nukleáris dossziét annyi, mint a tűzzel játszani. Európa számára ez politikai öngyilkosság lenne" - mondta az iráni politikus és leszögezte: véget vetnek az EU-val folytatott tárgyalásoknak, ha az iráni urániumdúsító program leállítását akarják. Rohani emlékeztetett arra, hogy ezt az engedményt már februári berlini és párizsi tárgyalásai során is kizárta.

Ennek ellenére az iráni vezető reményét fejezte ki, hogy az európaiakkal sikerül megállapodni, de figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha megakadályozza a megegyezést, azzal kockára teszi az egész közel-keleti térség stabilitását.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia december óta tárgyal Iránnal. Az uniós trojka "objektív garanciákat" várna el Teherántól nukleáris tevékenységének tisztán békés, polgári jellegét illetően, cserébe a nukleáris, technológiai és kereskedelmi együttműködésért, valamint politikai és biztonsági párbeszédért. Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy atombomba gyártására törekszik, és a Biztonsági Tanácshoz akar fordulni az ügyben, esetleges nemzetközi szankciók bevezetéséért.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.