Gyurcsány lendületes lakáspiacban bízik

A következő években is lendületben marad a lakáspiac - mondta GyurcsányFerenc, miniszterelnök, a Lakásvásár megnyitóján, pénteken, Budapesten.

A miniszterelnök szavai szerint az elmúlt 15 évben soha annyi lakást nem vettek használatba, mint 2004-ben, 44 ezret, ami csaknem negyedével haladta meg a korábbi évit. A kiadott építési engedélyek száma ugyan 3 százalékkal csökkent tavaly, de az 58 ezres szám még mindig magas.

A kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy a február 1-jén elindított Fészekrakó Program, a mögötte álló kormánygaranciával igazi áttörést hoz, és olyanoknak is lehetővé teszi lakáshitel felvételét, akik eddig azzal nem élhettek. Emlékeztetett arra, hogy eddig a program keretén belül 600 hitelkérelmet fogadtak be a pénzintézetek, és így év végére megvalósulhat az előzetesen várt 8-10 ezer hitelfelvétel, vagyis az idén majdnem minden negyedik új lakást a program által nyújtotta hitelből vehetnek meg. Emlékeztetett arra, hogy február 1-je óta eltelt időben 87 ezren látogatták meg a Fészekrakó Program internetes honlapját, melyen 72 ezren töltötték ki a lakáshitel kalkulációs programot. Reményét fejezte ki, hogy 2005-ben megismételhető a múlt évi 44 ezres új lakás használatba vételi szám.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a kedvezményes Fészekrakó hitelhez jutás 30 éves korhatárának kiterjesztését ez év első félévi tapasztalatok alapján felülvizsgálják, és a költségvetés keretein, lehetőségein belül lehet csak emelni a korhatárt. Gyurcsány Ferenc örvendetesnek tartja, hogy a piaci lakásbérleti díjak stagnálnak, sőt némely helyen kis mértékben csökkennek, így e téren a létrejövő kínálati piac, csökkenő árakat hoz létre. A kormányfő közölte: a költségvetés az idén 276 milliárd forintot költ otthonteremtésre, ami háromszorosa a 2002. évi összegnek. Ez egy magyar lakosra lebontva, 27 ezer forintos hozzájárulást jelent ahhoz, hogy aki jogosult, az kedvezményes lakáshitelt vehessen fel. Elmondta: az idén 30 ezer panellakás felújítására van a büdzsében fedezet, ami csaknem háromszorosa, mint a megelőző négy évben.

"Felkértem Borsi Lászlót, az Országos Lakás -és Építésügyi Hivatal elnökét, hogy ez év őszére tegye le a kormány elé, egy új bérlakás-építő programot" - közölte Gyurcsány Ferenc. Borsi László közölte: a bérlakás program részleteiről még korai beszélni, ám az bizonyos, hogy az csak vállalkozói alapon valósulhat meg, és kormány illetve a helyi önkormányzatok lakbértámogatást nyújthatnak az arra rászorulóknak, ami már most is működik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.