Közbeszerzési vita Balmazújvároson

A közbeszerzési döntőbizottság a napokban arra kérte a balmazújvárosi önkormányzatot, hogy függessze fel a kivitelezői szerződés megkötését a helyi szennyvízberuházás megvalósítására kiírt pályázat győztesével, mert az eljárás vesztesei megtámadták a döntést.

Az önkormányzat azonban nem tudta teljesíteni a kérést, mert a városvezetés - órákkal a döntőbizottság értesítésének megérkezése előtt - már aláírta a szerződést.

A hárommilliárd forintos beruházásra öt cég jelentkezett, ezek közül a városi képviselő-testület hármat - a lebonyolító szakértői cég és a helyi közbeszerzési bírálóbizottság javaslatára - egyhangú szavazattal formai és tartalmi okok miatt kizárt, a nyertes a budapesti székhelyű Swietelsky Kft. lett. A döntést kifogásoló cégek azzal érvelnek: pályázatuk szerintük nem tartalmazott formai és tartalmi hibát, továbbá sérelmezik azt is, hogy a legdrágább ajánlatot tevő cég nyert. A Swietelsky Kft. a többi cégnél valóban jóval magasabb árat határozott meg: az egyik pályázó ajánlatánál 400 millióval drágábban végzi el a kivitelezést.

Az üggyel kapcsolatban Gál István, Balmazújváros SZDSZ-es polgármestere érdeklődésünkre azt mondta: a képviselő-testület - a bírálóbizottság javaslatával egyetértve - egyhangúlag szavazott a győztes cégről és a vesztes pályázók kizárásáról. Mint elmondta, a törvény szerint az önkormányzat csak a szigorú tartalmi és formai követelményeknek megfelelő, érvényes pályázatok közül választhatott, és a városvezetés a közbeszerzési törvény szerint járt el, amikor a kihirdetést követő nyolcadik napon megkötötte a szerződést. A polgármester úgy fogalmazott: szerinte az eljárás jogszerűségét vitató vélemények politikai alapokon és önös érdekeken nyugszanak. Hozzátette: a kiírás szerint a városnak azzal a céggel kellett szerződést kötnie, amely nem a legalacsonyabb árat, hanem az összességében legkedvezőbb ajánlatot tette, és amelynek pályázata a legmagasabb pontszámot érte el.

Az országos közbeszerzési döntőbizottság elnöke, Dely Betty érdeklődésünkre azt mondta: a még folyamatban lévő ügyről - amelynek tárgyalását március 11-re tűzték ki - nem kíván nyilatkozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.