Az ÁSZ beszüntetné az egészségügyi modellkísérletet

A számvevőszék befejezné, a szaktárca folytatná az irányított betegellátási modellkísérletet.

Jelen formájában nem folytatható az irányított betegellátási modellkísérlet (IBR) - állapítottja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. Szabályozatlannak, szakmailag és pénzügyileg megalapozatlannak nevezte a kétmillió állampolgár egészségügyi ellátását végző rendszert Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke. A modellek vizsgálatáról készült jelentésben azt kéri a kormánytól, hogy szülessen országgyűlési határozat a modellek további sorsáról.

Az öt éve kísérletként indult, majd a Medgyessy-kormány által kiemelten kezelt modell lényege, hogy egy meghatározott lakossági csoport után fejkvótát fizet az egészségbiztosító az ellátásszervező vállalkozásnak, amely a hozzá tartozók egészségügyi ellátását irányítja. Egy emberre évente 50 ezer forintot kapnak. Ha ennél kevesebbet költenek, a megtakarítás náluk marad, és fejlesztésre fordítható. A feltételezés szerint így a modell irányítói gondoskodnak arról, hogy a gondjaikra bízottak egészségesek maradjanak, baj esetén pedig pazarlás nélkül gyógyítsák őket.

Az ÁSZ tegnap ismertetett vizsgálata szerint a modellekben nem mutatható ki egészségnyereség, és a rendszer nem hozott megtakarítást, sőt többletkiadást okozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Az ÁSZ szerint a szervezőknek eddig kifizetett, mintegy 5,5 milliárd forintos megtakarítás fölhasználásának töredékéről, 1,9 milliárd forintról találtak adatot a számvevők. Kovács Árpád szerint a rendszerre költött 50 milliárd forint túl nagy összeg ahhoz, hogy ne változzon semmi a modellek működtetésében.

Az egészségügyi tárca december végén a készülő ÁSZ-jelentés hatására maga is létrehozott egy bizottságot, ez a testület a modell működtetésének további átfogó vizsgálatát javasolta. Az ÁSZ-jelentés után a szaktárca közleménye sem ad egyértelmű választ arra, hogy milyen jövő vár a tizennégy szervezőre. Rácz Jenő egészségügyi miniszter lapuknak azt mondta: egyelőre biztosan nem bővítik, de a meglévőket a hibák javításával tovább működtetnék.

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint nem lenne helyes, ha a modellek felszámolása mellett döntene a kormány. A politikus szerint vannak eredmények a modellekben. Jelentősen csökkent a kórházba utaltak száma, a közgyógyellátásban pedig kifejezetten mérséklődtek a visszaélések.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.