János kórház: új főigazgató

Jogászok szakvéleménye alapján dől majd el, tesznek-e büntetőfeljelentést Nagy Péter Pál, a Szent János kórház leváltott főigazgatója ellen.

A revizori jelentés elkészült, a Fővárosi Közgyűlés a hónap végén tárgyalhat az ügyről: terheli-e büntetőjogi felelősség a volt főigazgatót az intézmény tavaly őszre csaknem nyolcszázmillióra duzzadt adóssága miatt. Akkor önkormányzati biztost jelöltek ki, aki már a vizsgálat kezdete után egy hónappal kérte, ideiglenesen mentsék föl Nagy Péter Pál főigazgatót a munkavégzés alól, mert akadályozza az átvilágítást. A Városháza egészségügyi bizottsága először közös megegyezéssel megszüntette a főigazgató munkaviszonyát, de később a közös megegyezést visszavonták és fegyelmi eljárást indítottak, majd felmentették a vezetőt. A főjegyző revizori vizsgálatot indított, ennek eredményétől függ a volt vezető sorsa. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes korábban még azt mondta: az önkormányzati biztos jelentése alapján felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

A több száz milliós tartozás mára kétszázmillióval csökkent, s megszűnt a veszteségek további halmozása. Az átvilágítást végző Tig-Res Vállalkozás Fejlesztési Rt. beszámolója szerint az elmúlt hónapokban megállapodtak a beszállítókkal az adósság átütemezéséről. Módosították az előnytelen szerződéseket is. Az egyik legtöbb bevételkiesést éppen a kórház laboratóriumának privatizációja okozta. Mivel annak működtetését egy kft. vette át, amely nem köthetett közvetlen szerződést az egészségbiztosítóval, pénzéhez csak a kórházon keresztül juthatott. Csakhogy az intézmény többet fizetett a cégnek a vizsgálatokért, mint amennyit azért az OEP-től kapott. Az intézkedések eredményeként havonta 50 millió forinttal kevesebbet költ a kórház.

Az intézményt márciustól új főigazgató vezeti. Kázmér Tibor az Országos Sürgősségi és Baleseti Intézet főigazgatói posztját hagyta ott, s választotta helyette a budai intézmény vezetői székét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.