Lakásprogram: kisebb önerő kanadai mintára

Kanadai mintára hamarosan akár 5 százalékra is lemehet az új lakások építésekor szükséges önerő mértéke, ha kialakul a jelzálog-biztosítás új rendszere.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada budapesti nagykövete szándéknyilatkozatot írt alá kedden Budapesten, a két ország közötti lakáspolitikai együttműködés kereteiről.

Biztató tapasztalatok

A kanadai nagykövet a , a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat tapasztalatait ajánlotta a magyar fél figyelmébe.

Kanadában ötvenéves múltja van a jelzáloghitelezésnek, ezen idő alatt húszról öt százalékra csökkent a szükséges önerő aránya. A kanadai kormány garanciát vállal minden CMHC-hitelre, azonban az évtizedek során még soha nem volt szükség ennek érvényesítésére.

Kanadai modell

Az együttműködés hozzájárulhat a jelzálog-biztosítás magyarországi bevezetéséhez és egy olyan hitelgarancia alap létrejöttéhez, amely nagyobb pénzügyi biztonságot nyújt a szerződő feleknek.

Kolber István - aki a lakásügyek kormányzati felelőse - kiemelte, hogy a Fészekrakó programot részben a kanadai modellre építve dolgozták ki. „Egyre kifinomultabb pénzügyi rendszerek jelennek meg, amelyek nagyobb biztonságot adnak mind a vásárlóknak, mind a bankoknak” - mondta a miniszter.

A Fészekrakó eddigi mérlege

A Fészekrakó program eddigi tapasztalatairól készült gyorsmérleg szerint az ügyfélszolgálatnál február 1. óta 1240 állampolgár érdeklődött személyesen, 4260-an telefonon, 1420 emailben kértek tájékoztatást. A Fészekrakó honlap négy hét alatt több mint 87 ezer látogatást és 72 ezer hitelkalkulációs műveletet regisztrált.

A hat piacvezető banknál az első hónapban összesen közel 50 ezer érdeklődő járt és február végéig már 545 befogadott hitelkérelemről és 152 aláírt szerződésről értesült a miniszter hivatala.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.