Javallat: Szerződés - évi ötmillió életért

Két napja, február 27-én lépett életbe az ENSZ égisze alatt létrejött dohányzás-ellenőrzési keretegyezmény. Ez hatalmas siker, és életek millióit fogja megmenteni - persze, ha az egyezményt betartják.

A statisztikák elborzasztóak: a nikotin - az egyetlen legálisan kapható méreg évente majd ötmillió ember haláláért felelős. 2020-ban már tízmillióért okolható, amennyiben a dohányzók számának növekedését nem sikerül megállítani. Más megközelítésben: a jelenlegi 1,3 milliárd dohányos közül 650 millió biztosan évekkel tovább élne, ha nem cigarettázna!

Bár a keretegyezmény számos pontja sok helyen már megvalósult (nálunk is tiltják a reklámot, szigorúbbak a csomagolás és a feliratozás szabályai stb.), legfontosabb haszna a nemzetközisége: az országhatárokon átívelő, egységes egyezménnyel talán sikerül megakadályozni, hogy a nagy dohányforgalmazók kijátsszák a nemzeti szabályokat.

Már ahol érvénybe lép. Mert ne feledjük, az aláírók közül még hiányzik majd másfél száz ország, köztük - a saját állampolgárai dohányzása ellen legnagyobb sikerrel fellépő - Egyesült Államok is. Ám 2,3 milliárd embert képviselő 57 állam, közte Magyarország, valóban elkötelezte magát arra, hogy végrehajtja a 42 oldalas minden részletre dokumentum kiterjedő határozatait: többek között a reklám és szponzoráció szigorítását (tiltását), a passzív dohányzás elleni fellépést (a cigaretta kitiltását nyilvános helyekről), az adómentes kereskedelem (csempészés) visszaszorításán, a dohánytermékek összetételének szabályozását.

A jövő megmutatja majd, milyen sikerrel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.