Negyvenhat nap alatt a Föld körül

Brit kutatók felfedezték, hogy a szürkefejű albatrosz képes 46 nap alatt körberepülni a Földet - közölte a Birdlife International. A kutatók apró rádiós jeladót rögzítettek a madarak lábára, melylyel 18 hónapon keresztül figyelték a mozgásukat. Az eredmény még a madarászokat is meglepte: a jelölt albatroszok több mint fele körbeutazta a Földet, a leggyorsabb példány mindössze 46 nap alatt.

A szürkefejű albatrosz születési helyétől, az Atlanti-óceán déli-sarki régiójában elterülő Dél-Georgia partjaitól egészen az Indiai-óceán délnyugati vidékéig repül, miközben hosszú időt tölt a nyílt tengeren. A madarak az út során több ezer kilométert lebegnek és vitorláznak, sőt repülés közben alszanak is.

Az albatroszokat egyébként szokatlanul hosszú szárnyuk teszi képessé arra, hogy néhány nap alatt átvitorlázzanak az óceán felett úgy, hogy az idő nagy részében meglovagolják a szelet, szárnyaikat szinte mozdulatlanul tartva.

Az albatroszok száma az egész világon rohamosan csökken, ami több okra vezethető vissza. Ezek a madarak, bár a levegőben kecsesen szárnyalnak, a földön lassan és sután mozognak. Hosszú szárnyuk és kissé gömbölyded testük gátolja őket a gyors felszállásban. A hosszú életű, ám nem minden évben és csak kevés fiókát költő albatroszt ez könnyű prédává teszi, amit csak súlyosbít az, hogy nem tanulta meg az emberektől való félelmet. A rájuk leselkedő legnagyobb veszély azonban a fenékhorgos halászat, az a módszer, amelyet tonhalfogásra használnak. Ilyenkor a hajó hátulján leengedett vontatmányzsinegen több száz horog van, s mindegyikre egy tintahalat akasztanak csalinak. Amikor az albatrosz lecsap, hogy elvigye a tintahalat, néha a horgot is lenyeli, elmerül a nehéz fenékhoroggal, és megfullad.

A természetvédők most azt remélik, hogy a nyomkövetés adta új és biztos információk birtokában határozottabban léphetnek fel a világ legnagyobb tengeri madarainak érdekében. A halászat szigorú szabályozásával véleményük szerint akár 75-90 százalékkal is csökkenteni lehetne a pusztítást.

Szürkefejû albatrosz
Szürkefejû albatrosz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.