Két év felfüggesztetett Bácsfi Diánának

Bűnösnek találta Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjét egy rendbeli, folytatólagosan elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt, és ezért két évre próbára bocsátotta nem jogerős elsőfokú ítéletében, pénteken, a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Az ítélet értelmében Bácsfi Dianának nem kell 24.760 bűnügyi költséget megfizetnie, amennyiben a következő két évben nem követ el bűncselekményt. Bácsfi Diana fellebbezett az ítélet ellen.

A vád szerint Bácsfi Diána társaival tavaly augusztusban a fővárosban nyilaskereszthez hasonlító ábrát tartalmazó plakátokat ragasztott ki, a szervezet budapesti rendezvényén nyilaskeresztes jelvényt, a soproni gyűlésen pedig nyilaskeresztes papírkitűzőt viselt.

A határozat indoklásában Nyilas Levente bíró közölte: a négy vádlott elismerte, illetve hogy valóban nyilaskeresztet ábrázoló jelvényekről volt szó, vagy nagyon hasonlítottak az eredetihez, amit évtizedekkel ezelőtt használtak. Nem lehet egzakt módon, nyilvánvalóan meghatározni a törvényben, hogy az önkényuralmi jelképek hogy néznek ki, hiszen akkor úgy lehetne kibújni a felelősség alól, ahogy az ügy vádlottjai is megpróbálták - mondta.

Kijelentette: ha valaki ilyen önkényuralmi jelképeket használ, akkor "tudomásul kell venni, hogy az emberek egy jelentős csoportja ezt nem szereti, az embereknek ez nem tetszik, visszás érzéseket kelt bennük, tiltakoznak ez ellen, (...) fájdalmas érzéseket kelt bennük, fenyegetettség érzését kelti bennük. Ezért bűncselekmény ez" - fogalmazott a bíró.

Bácsfi Diana három társa közül kettőt ugyancsak két év próbára bocsátott a bíróság, egyet pedig megrovásban részesített és 20 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezett.

A tárgyaláson ismertették a Bácsfi Diána elmeorvosi vizsgálatáról szóló határozatot, amely szerint Bácsfi Diána nem elmebeteg, nem gyengeelméjű, de súlyos kevert személyiségzavar állapítható meg nála.

A két év próbára bocsátás azt jelenti, hogy a büntetés kiszabását a bíróság elhalasztotta. A jog szerint ilyen esetben alaposan feltehető, hogy a büntetőeljárás célja így is elérhető. Ha az elkövető a kiszabott idő alatt nem követ el bűncselekményt, akkor mentesül mindenféle hátrányos jogkövetkezmény alól. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.