Gyurcsány a Terror Házához látogatott az emléknapon

Előzetes bejelentés nélkül felkereste Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a budapesti Terror Háza Múzeumot.

A miniszterelnök szűk fél órával a múzeum megnyitása előtt gyalog érkezett az épület Andrássy útra néző homlokfalán lévő emléktáblához. Szerény virágcsokrot helyezett el, egy percig némán állt az emléktábla előtt, majd távozott.

László Boglár kormányszóvivő az MTI kérdésére közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, nem magánemberként rótta le kegyeletét az áldozatok előtt.

A szóvivő elmondta: a kormányfő célja az emlékezet virágának elhelyezése volt, a múzeum kiállítását nem tekintette meg.

Az áldozatok emléknapja

Ma ötödik éve emlékeznek meg február 25-én a országszerte a kommunizmus áldozatairól.

A mai megemlékezések részeként Mádl Ferenc köztársasági elnök a Terror Háza Múzeumban a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgároknak emléket állító kiállítást nyit meg.

A Magyar Tragédia, 1945 - Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve című időszaki kiállítás megnyitóján felolvassák Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének beszédét; Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a helyszínen mond beszédet.

A fővároson kívül több vidéki városban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól.

A 2000 júniusában, az Orbán Viktor vezette koalíciós kormány idején hozott parlamenti döntéssel azért választották ezt a napot a kommunizmus áldozatairól való megemlékezésre, mert 1947-ben ezen a napon hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A szovjet katonai hatóságok Kovács Bélát 1947. február 25-én szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával letartóztatták, a Szovjetunióba hurcolták, majd bírósági tárgyalás nélkül 25 évi kényszermunkára ítélték. Csak 1955 őszén kerülhetett haza, de 1956 áprilisáig még fogva tartották. (MTI)

A kormányfõ a Terror Házánál
A kormányfõ a Terror Házánál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.