ORFK: Gyárfás nincs a képben

Személyiségi jogainak megsértése miatt és sajtó-helyreigazításért beperli a Magyar Demokratát Gyárfás Tamás, a Nap Tv tulajdonos-producere. Az újság a nevét összefüggésbe hozta a Fenyő-gyilkossággal. Az ORFK szerint nincs alapjuk azoknak a híreknek, amelyek Gyárfást bárminemű összefüggésbe hozzák a gyilkossággal.

A Demokrata csütörtöki számában közölt írás emlékeztet arra, hogy szinte napra pontosan hét esztendővel a VICO médiabirodalom fejének meggyilkolása után Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő a TV 2 reggeli műsorában azt mondta: "a rendőrség már tudja, ki követte el a gyilkosságot, és a felbujtó személye is ismert a nyomozók előtt". Garamvölgyi neveket nem említett, azonban sajtóinformációk szerint "egy közismert médiaszemélyiségnek állt az útjában a milliárdos vállalkozó" - írja a Magyar Demokrata. Ezt követően Fenyő és Gyárfás perekben és nyilatkozatháborúkban bővelkedő kapcsolatát részletesen taglalja a cikk, majd a médiacézár lehetséges gyilkosaira és azok lehetséges felbujtójára utalva a cikkíró megjegyzi: "... Lapinformációk szerint a nyomozás alapján egy közismert médiaszemélyiséghez vezetnek a szálak. Ha ez így van, akkor szűkül a kör". Gyárfás Tamás nem kívánta kommentálni az írást, azt mondta, ez ügyben forduljunk a rendőrséghez. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője érdeklődésünkre kijelentette: a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is több lehetséges verziót vizsgál Fenyő János halálával összefüggésben. A nyomozás adatai alapján a gyilkosság végrehajtásával a leginkább gyanúsítható csoport hátterében egy több személyből álló felbujtói kör sejlik fel, de konkrét személy (lehetséges gyanúsított) még e körön belül sem került a nyomozók látóterébe. "Semminemű alapjuk nincs azoknak a sajtóhíreknek, amelyek arra utalnak, hogy a rendőrség bármilyen módon összefüggésbe hozná Gyárfás Tamást Fenyő János meggyilkolásával" - szögezte le Garamvölgyi. Bánáti János, a producer ügyvédje még vizsgálja, hogy a törvényes határidőkön belül milyen polgári és büntetőjogi lépéseket tehetnek meg a Magyar Demokrata főszerkesztője és kiadója, valamint a cikk szerzője ellen.

Bencsik András, a lap főszerkesztője lapunknak azt mondta, nem érti Gyárfás reakcióját. "Elterjedt a sajtóban egy hír, miszerint egy ismert médiavállalkozónak köze lehet Fenyő János halálához. Kollégám annak próbált meg utánajárni, kikről lehet egyáltalán szó. Két ügyet talált: a Nők Lapja sajátos - nevezzük így - privatizációját -, valamint Fenyő és Gyárfás többfelvonásos küzdelmét. Ez utóbbit Gyárfás Tamás Élet és Irodalomban (1999-ben - A szerk.) megjelent interjújából vett idézet formájában ismertette, tehát csak az jelent meg, amit ő az újságnak mondott. Nem állítottunk semmit, ami sértő vagy félreérthető lenne - mondta Bencsik.

Papp Gábor, a Nap Tv producerének másik ügyvédje ezzel kapcsolatban megjegyezte: a lap - a szerző és a kiadó szándékától függetlenül is - jogsértést követett el, amit csak súlyosbít, hogy a cikk megjelentetése előtt az abban foglaltakról sem Gyárfás Tamást, sem a rendőrséget nem kérdezte meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.