Bush és Putyin: a szövetség fontosabb

Véget kell vetni az atomfegyverek és a rakétatechnológiák terjedésének- hangsúlyozta csütörtökön Pozsonyban mind George Bush amerikai, mindpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Bush közölte Putyinnal közösen tartott pozsonyi sajtóértekezletén: teljes volt köztük az egyetértés abban a kérdésben, hogy Iránnak és Észak-Koreának nem szabad atomfegyverhez jutnia. Putyin megerősítette ezt: "közös a véleményünk Irán és Észak-Korea ügyében" - mondta. Kevéssel később kijelentette: mind az amerikai, mind az orosz felet aggodalommal tölti el az az eshetőség, hogy atomfegyver rossz kezekbe kerülhet. Hatástalanítani kell a terroristák minden olyan törekvését, amely tömegpusztító fegyver megszerzésére irányul.

Az amerikai vezető, dicsérve a csúcstalálkozó "őszinte" jellegét, elmondta a közös sajtóértekezleten, hogy szóba hozta tárgyalópartnere előtt az orosz demokratikus fejlődésben észlelt "visszaesést", például a sajtószabadság terén mutatkozó "visszalépést". Szavai szerint "nyílt" beszélgetést folytattak erről a kérdésről.

Putyin is célzott rá a sajtóértekezleten, hogy e téma megvitatása érzékeny része volt a találkozónak, majd kijelentette: kormánya elkötelezte magát a demokrácia mellett. Egyúttal azonban azt is hangsúlyozta, hogy óvatosan kell eljárni Oroszországban a demokratikus reformok végrehajtásában, figyelembe kell venni közben az ország "bonyolult" történelmi múltját, és a kommunizmus kiheverésének nehézségeit.

Szavai szerint Oroszország végérvényesen a demokrácia mellett döntött, és nincs szó arról, hogy valamiféle új, sajátosan orosz demokráciát akarna "feltalálni". Csupán arról van szó, hogy figyelembe kell venni Oroszország múltját és jelenlegi fejlettségi szintjét, nehogy az elhamarkodott reformlépések "az állam összeomlására, a nép elszegényedésére vezessenek" - mondta. Hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy az orosz demokratikus reformokkal kapcsolatos nézeteltérés elrontsa Moszkva és Washington viszonyát. "Az amerikai-orosz viszony folytonos erősítésének nincs alternatívája" - mondta.

Putyin köszönetet mondott Bushnak, amiért elfogadta meghívását, és részt vesz a második világháborús győzelem 60. évfordulójának moszkvai ünnepségein. Az orosz államfő szerint az amerikai elnök ezáltal "tisztelettel adózik a szövetségi kapcsolatoknak". Bush "nagyon fontosnak és építő jellegűnek" nevezte kettőjük eszmecseréjét, Putyin pedig úgy fogalmazott, hogy a "barátság és a bizalom" légköre jellemezte találkozójukat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.