Zöld kontroll az uszodabővítés felett

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítésének környezetvédelmi kérdéseiről együttműködési megállapodást írt alá Ábrahám Attila államtitkár a Nemzeti Sporthivatal (NSH) vezetője a Zöld Demokraták (ZDSZ) részéről Erdei Csabával, a ZDSZ ügyvivőjével.

A megállapodás alapja az a többségi zöld koncepció, ami a Margitsziget jövőjével foglalkozó, közel száz zöld szervezet részvételével a ZDSZ által szervezett konferencián jött létre idén január elején.

Többségi koncepció

Azaláírással összekapcsolt sajtótájékoztatón a felek kölcsönösen nagyeredményről beszéltek, kiemelve, hogy a Margiszigeti Zöld Koncepciónakelnevezett elképzelésegyüttest ugyan nem minden hazai szerveződéstámogatja, de az a többségnek, több mint száz zöldszervezetnek a közösálláspontját rögzíti.

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében a beruházás létesítményfejlesztéshez kapcsolódó feladatait a Hivatal a környezetvédelmi szervezetek bevonásával, és a környezetvédelmi szakmai szempontoknak a programba való beépítésével végzi.

"Zöldítik" a terveket

A környezetvédelmi szempontú intézkedések szükségességéről, illetve a beruházás feladataival kapcsolatos kérdésekben a felek az e célra összehívott Környezetvédelmi Egyeztető Fórumokon egyeztetnek, illetve állapodnak meg.

A Környezetvédelmi Egyeztető Fórumon már elfogadták, hogy az eredeti terv szerint kivágásra ítélt fák tetemes hányadát átültetik, illetve rábólintottak az átültetés ütemtervére is. A fák nagy részét korábban méretüknél fogva átültetésre alkalmatlannak ítélték, most az NSH által már megkötött faátültetési meglállapodás és a német Zöldek együttműködése lehetőséget biztosít arra, hogy a fejlesztési területről 12 db értékes nagyméretű fát ültessenek át egy, Magyarországon eddig még nem alkalmazott módszerrel.

A Környezetvédelmi Egyeztető Fórumokon részt vehet bármely érdekelt környezetvédelmi szervezet és a beruházói, tervezői, kivitelezői feladatokat végző szervezetek képviselői.

Erdei Csaba a ZDSZ ügyvivője elmondta, hogy az NSH-val létrejött megállapodás mintájára több más államigazgatási intézménnyel tárgyalásokat folytatnak az uszodabővítésen túl mutató, a Margitsziget hosszú távú jövőjéről szóló (szennyvíztisztítási, akadálymentesítési, felújítási) kérdésekről.

E vállalást az az együttműködési megállapodás tartalmazza, amelyetcsütörtökön látott el kézjegyével Ábrahám Attila, az NSH elnöke ésErdei Csaba, a Zöld Demokraták Szövetségének ügyvivője.

Környezetkímélő buszok, autópark-csere

A Zöld Demokraták Szövetsége - azúszó Eb kapcsán várható közlekedési környezetterhelés csökkentésénekcéljával - megállapodott a bécsi Zöldekkel, s révükön a bécsiközlekedési vállalattal, hogy a margitszigeti Európa-bajnokság teljesideje alatt díjmentesen két gázüzemű, a jelenleg közlekedő 26-osoknáljóval inkább környezetbarát busz áll majd a sportolók és a látogatókrendelkezésére.

A környezetterhelés hosszabb távra szólócsökkentése érdekében tett lépések egyik első eredményeként pedig azöldszövetség azt az ígéretet kapta az érintett területen találhatópalackozóüzem működtetőitől, hogy mielőbb környezetbarát autókbólállóra cserélik fel mostani gépkocsiparkjukat.

A zöld szempontok érvényesíthetők

Ábrahám Attila államtitkár a ZDSZ és mellette álló közel száz zöldszervezet kompromisszum és együttműködési készségét hangsúlyozvakijelentette, hogy a Hivatal továbbra is nyitott ajtókkal fogadja akreatív javaslatokat.

Az államtitkár hangoztatta, hogy az általa vezetett hivatal természetesen nemellensége a környezetnek, partneri viszony mellett nyitott azöldjavaslatokra, úgy véli, át lehet venni a másik fél szakmaiszempontjait, s az NSH célja is az, hogy a legkisebb mértékű legyen,sőt ha lehetséges, semmilyen károsodás ne érje a Margitszigetet.

Kérdésre válaszolva a címzetes államtitkár annak a reményének adotthangot, hogy ha az uszodabővítéssel kapcsolatos építési engedélyezésjogerőre emelkedik, a tavasz vége felé megtörténhet az első kapavágás,elkezdődhet a két új medence, egy 50 méteres verseny- és egy kisebbműugrómedence megépítése.

(forrás: ZDSZ, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.