Eső, fagy, földcsuszamlás

A sűrű hóesés az olaszokat és a spanyolokat lepte meg, az ázsiai kontinensen hólavinák és földcsuszamlások oltottak ki emberi életeket, az USA-ban az esőzések miatt haltak meg többen.

Fehér takaró alatt ébredt szerdán Madrid, miután a spanyol fővárosra legalább tíz centiméter hó esett. A szokatlan havazás közlekedési dugókat okozott a városba vezető utakon, és komoly késéseket szenvedtek az ingázók vonatai. A hóesés miatt törölni kényszerültek 25 belföldi, illetve nemzetközi légi járatot a madridi repülőtéren. Az MTI beszámolója szerint Mallorca üdülőszigeten tovább tart a zord idő, a hegyekben mínusz 4,2 fokig süllyedő hőmérsékleteket mérnek.

Le kellett zárni szerdán az erős havazás miatt Olaszország első számú, Rómát Milánóval összekötő autósztrádájának több szakaszát. Szerda reggel megszakadt a hajóközlekedés Nápoly és a Nápolyi-öböl szigetei között.

Hegyomlásokat, földcsuszamlásokat okoztak a súlyos esőzések Kaliforniában - jelentette washingtoni tudósítónk. Kaliforniában július 1-jétől a következő év június 30-ig tartják számon a csapadékot, az eddigi csúcs az 1883-84-es 93 és fél centi, az átlag évi 37 centi körül van. Ehhez képest a mostani idény már 84 centiméter fölött tart, és az esőzés tegnap is folytatódott. Eddig kilenc ember vesztette életét, a legutolsó hétfőn, amikor San Diego közelében eukaliptuszfa zuhant az áldozat kisteherautójára. Volt eset, hogy a házra zúduló sártömeg maga alá temetett egy 16 éves diáklányt.

Los Angeles polgármestere arra kérte Arnold Schwarzenegger kormányzót, járjon közbe Bush elnöknél, hogy nyilvánítsa a várost katasztrófa sújtotta övezetnek, ami megnyitná a szövetségi segélyalapokat. Az eddigi kárt csak a városban és közvetlen környékén több mint hatvanmillió dollárra becsülik. Santa Paula repülőterén a Santa Clara folyó elvitte a kifutópálya több mint ötvenméteres szakaszát. Több tucat lakóházat sodort el az ár, más épületeket életveszélyessé nyilvánítottak és kiürítettek. Az állam fővárosa, Sacramento környékén egymást követően két tornádó tépett ki gyökerestül fákat, illetve rongált meg háztetőket.

Tíz éve nem volt olyan hideg Ázsia középső térségeiben, mint most; Kasmír indiai részében, Pakisztánban és Afganisztánban több mint ezer ember vesztette életét lavinák, áradások pusztítása nyomán, illetve kihűlés következtében. Százhetvenhárom ember életét követelte az indonéziai Bandung közelében néhány napja bekövetkezett földcsuszamlás - közölték az indonéziai hatóságok szerdán. Az özönvízszerű esőzések idézték elő a földcsuszamlást, és a sárlavina egy szeméttelepre épült bádogviskókat temetett el az egyik nyomornegyedben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.