Forintos telkek

Újabb egyforintos telekakcióról kaptunk hírt. Ezúttal egy Heves megyei település kínál névleges áron közművekkel ellátott ingatlanokat. A fő indok: elősegíteni a fiatalok megtartását és letelepedését.

Mezőszemere csendes község Heves megye közepén, talán túlságosan is nyugodt - vélik a község vezetői. Magyarázatképpen hozzáteszik: a települést elhagyják a fiatalok, szinte csak az idősebbek maradnak ott. Ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy a közművesített telkek négyzetméterét egy forintért kínálja az építkezőknek. Azt remélik, hogy fiatalok költöznek Mezőszemerére. A telek étékesítésének ez a nem példa nélküli, de ritka formája Bukta Gábor polgármester ötlete volt.

Mezőszemerén az utóbbi tíz évben folyamatosan csökken a lakosság száma. Jelenleg 1340-en élnek a településen, ám több mint hatszáz lakos betöltötte már a 65. életévét. A községben szép nagy iskolaépület és korszerű óvoda van - a polgármester azt mondja, nem szívesen zárnák be ezeket az intézményeket.

Megtudtuk: a faluban hetven 1440 négyzetméteres közművesített telket alakítottak ki. Ezek piaci értéke átlagosan fél millió forint, ám most csak 1440 forintot kell fizetni annak, aki ott akar építkezni. A falu belterületén lévő telkek - a szennyvízcsatornán kívül - közművesítettek. Jelenleg makadám út vezet az ingatlanokhoz. Az önkormányzat vállalta, hogy három éven belül leaszfaltozzák az utakat, és a csatornákat is hamarosan megépítik.

Bukta Gábor úgy gondolja, sikeres lesz az egyforintos telekakció. A polgármester az előzményekkel kapcsolatban megemlíti, hogy az önkormányzat korábban már megpróbálta értékesíteni a területet, de nem találtak rá vevőket. Később mezőgazdasági művelésre adták bérbe a területet, négyzetméterenként hatvan fillérért. Ez sem hozott megoldást: a telkek többnyire parlagon maradtak.

A mostani döntés után pályázatot írtak ki a telkek értékesítésre, elsősorban fiatal házaspárok vagy olyan családok jelentkezését várják, ahol több gyereket nevelnek. Az önkormányzat kikötése, hogy négy éven belül be kell építeni a megvásárolt területet, amit tíz évig nem adhatnak el a tulajdonosok.

Bukta Gábor úgy látja, hogy azok a körülmények, amelyek miatt az utóbbi évtizedben elhagyták a fiatalok a települést, megváltoztak. Az első számú ok a munkahely hiánya volt. Utóbb viszont a közeli Mezőkövesdre és Füzesabonyba több vállalkozás települt, áruházláncok kezdenek építkezésbe - mindezek egyre több munkaerőt keresnek majd. A polgármester további érvelése szerint az M3-as autópálya mellett lévő Mezőszemere is számíthat a befektetők megjelenésére, hiszen vállalkozásra alkalmas területet is kínál az önkormányzat. A községben jelenleg egy mezőgazdasági üzem, húsfeldolgozó és pékség működik, és az iskola, az óvoda, valamint a szociális otthon is munkalehetőséget jelent az ittenieknek.

A telkek megvásárlására március elejéig lehet jelentkezni az önkormányzatnál. Az eddigi tapasztalatokról a polgármester azt mondja: többen érdeklődtek Budapestről és a hevesi megyeszékhelyről is. Tizenöten pályáztak, további negyvenen kértek űrlapot. A település vezetői sikerként könyvelik el, hogy a korábban elköltözni szándékozó helybéli fiatalok is úgy döntöttek: maradnak és Mezőszemerén építkeznek.

A Hajdú-Bihar megyei Tetétlenben tavaly ősszel egy forintért lehetett önkormányzati tulajdonú telkeket vásárolni. A vevőknek azt a feltételt szabják, hogy a telkeket négy éven belül építsék be. Az elmúlt hónapokban az önkormányzathoz kétszázan juttatták el írásos szándéknyilatkozatukat arról, hogy a faluban egyforintos áron telket kívánnak vásárolni. A kiparcellázásra kijelölt, mintegy három és fél hektáros területen - ahol kialakítanak egy tavat is - mintegy 70 családnak jut hely. Jelenleg az ingatlan belterületté való nyilvánítása zajlik, a leendő telektulajdonosokkal még nem kötöttek szerződést.

A polgármester a parcellázásra kijelölt területen
A polgármester a parcellázásra kijelölt területen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.