Fülkereklámok: vissza az egész?

Holnap ismét a városatyák elé kerül a telefonfülke-reklámok szabályozásáról szóló, nagy vihart kavart rendelet. A jogi bizottság korábban úgy foglalt állást: a Fővárosi Közgyűlés által január végén elfogadott rendelet alkotmánysértő és alkalmazhatatlan.

Mint arról többször beszámoltunk, akkor úgy módosították a közterületek bérbe adhatóságáról szóló szabályt, hogy a telefonfülkékre szerelt hirdetésekre - ha azok tíz centiméternél kevésbé nyúlnak be a közterületre - nem kell engedélyt kérni, és helypénz sem kérhető utánuk. A többség a holnapi ülésen várhatóan visszavonja a vitatott kitételt, a fülkereklámokat hasznosító cég erre az esetre milliárdos kártérítési pert helyezett kilátásba.

A jogi bizottság tavaly értelmezte a telefonfülke-reklámokkal kapcsolatos, 2003-as alkotmánybírósági ítéletet. A közterületekről szóló fővárosi jogszabály tervezetét azonban nem látták, így véleményezni sem tudták - fejtette ki lapunknak Juharos Róbert, a testület fideszes elnöke. A testület most egy 17 oldalas, jogi szakértők által készített vizsgálati anyag alapján döntött úgy, hogy a január végén elfogadott rendeletmódosítás alkotmánysértő - tette hozzá.

A vitatott rendelettervezet előterjesztője, Sasvári Szilárd - a hivatalos magyarázatok szerint "az elkövetett szakmai hiba miatt" - lemondott frakcióvezető-helyettesi és a közterületek bérbeadásáról döntő szakbizottság elnöki posztjáról. A Fidesz-frakció - bizalmi szavazás keretében - visszahívta elnöki tisztségéből Juharost is. Kupper András, az ellenzéki frakció vezetője határozottan cáfolta, hogy a személyi döntések hátterében bármilyen külső nyomás állt volna. Lapunk ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy a fülkereklámokat hasznosító cég - a Sasvári által kezdeményezett rendeletmódosítás nyomán - piaci előnyre tett szert többek között a belvárosi hirdetőoszlopokban utazó és Simicska Lajos volt Fidesz gazdasági igazgatóhoz köthető Mahir Cityposterrel szemben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.