Enyhítenék az áldozatok kárát

Bírálta tegnap az USA szakembere a magyarországi áldozatvédelmi politikát. Az IM az áldozatsegítő és az áldozatok kárenyhítéséről szóló törvényjavaslat tervén dolgozik. Ez hamarosan a kormány elé kerül.

A washingtoni kongresszus szerint Magyarország csak részben teljesíti azokat a követelményeket, amelyeket az Egyesült Államok támaszt a világ különböző országaival szemben az emberkereskedelem áldozataiért vívott küzdelemben - mondta Jeffrey R. Izzo, a budapesti amerikai nagykövetség politikai munkatársa kedden azon a szakmai fórumon, amelyet a bűncselekmények áldozatainak napján tartottak. A szakértő ezzel kapcsolatban idézte azt a jelentést, amelyet a kongresszus száznegyven országról készített. Ebben hazánk a "második kategóriában" szerepel, főként azért, mert nem hoz létre kellő számban "célirányos menedékhelyeket", és késlekedik az áldozatvédelmi törvény meghozatalával. Jeffrey R. Izzo "örvendetesnek" mondta, hogy Magyarország már rendelkezik áldozatvédelmi stratégiával, s jó lenne, ha hazánk "felkerülne az első kategóriába" - tette hozzá. "Ez nem bírálat, ez ténymegállapítás" - tette hozzá.

A Belügyminisztérium és a Fehér Gyűrű nevű civil szervezet az amerikai nagykövetség közreműködésével a hazai áldozatvédelem neves szakértőit hívta meg a tanácskozásra. Gönczöl Katalin, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa előadásában hangoztatta, hogy most beszélhet első ízben szakmai fórumon az áldozatsegítő és az áldozatok kárenyhítéséről szóló törvényjavaslat tervéről, amit március végéig várhatóan valamilyen formában elfogad a kormány. 2006. január 1-jéig kell Magyarországnak ilyen törvényt hoznia, ez az Európai Unió előírása. Intézményrendszer - anyaotthonok, hajléktalanszállók - már van, és az áldozatok gyermekeinek, akik szintúgy áldozatok, az elhelyezésére az egész gyermekvédelmi hálózat rendelkezésre áll. Az más dolog, hogy a többféle szakértelem nem mindig nyújtja az áldozatok érdekében a megfelelően komplex szolgáltatást - mondta Gönczöl Katalin. Ezt a sokirányú szakmai együttműködést majd a törvény alapján lehet megvalósítani. Gönczöl szerint az ember-, ezen belül a gyermekkereskedelem a készülő törvényben kiemelt "áldozati kör" lesz. Andreánszky Zsuzsanna, a Fehér Gyűrű közhasznú egyesület titkára emlékeztetett arra, hogy az áldozatok védelmével foglalkozó szervezet 1989-ben jött létre. A titkár fontosnak mondta, hogy az áldozat a nyilvánosság előtt, a médiában és az újságokban is megőrizhesse emberi méltóságát. Külön foglalkozott a hozzájuk forduló külföldi turistákkal, akik az áldozatvédelem szempontjából speciális csoportot alkotnak. Évente nyolcvanmillióan lépik át határainkat, és ebből tízmillió a hozzánk érkező turista. 2004-ben tizennyolc nemzet háromszázhatvan áldozatával volt dolguk a Fehér Gyűrű különböző szervezeteinek. E téren a minta Hollandia, Írország és Magyarország - állapította meg az Áldozatvédelmi Fórum nevű európai szövetség.

Az áldozatok egy speciális csoportja - ebben a házban a lakásmaffia járt
Az áldozatok egy speciális csoportja - ebben a házban a lakásmaffia járt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.