Az iraki nőknek jogi védelmet kell adni

Az Amnesty International legújabb jelentése arra figyelmeztet, hogy az iraki nőknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy részt vegyenek országuk jövőjének alakításában. Az iraki hatóságoknak hatékony intézkedéseket kell hozniuk a nők megvédésére és a kirekesztő jogszabályok megváltoztatására.

Irakban az asszonyok és lányok félelemben élnek, amely sokukat a közéletből való visszavonulásra kényszerített. Jogaik kiszélesítésének komoly akadálya lehet ez a félelem, hiszen a háború kitörése óta  sok női politikust és a nők jogaiért küzdő aktivistát öltek meg fegyveres csoportok. Az “Irak: több évtizede tartó szenvedés - a  nők  jobbat érdemelnek" című jelentés bemutatja, hogyan váltak éppen nemük miatt célponttá az asszonyok és lányok Irakban, és hogyan szenvedtek aránytalanul sokat az évtizedes kormányzati elnyomás és a fegyveres konfliktus idején.
 
“Az iraki hatóságoknak egyértelművé kell tenniük, hogy nem fogják tolerálni a nők elleni erőszakot, kivizsgálnak minden gyanús esetet, és bíróság elé állítják az elkövetőket, akármilyen kapcsolatokkal rendelkezzenek is." - mondta Abdel Salam Sidahmed, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója. A szervezet felszólítja az Amerika vezette nemzetközi hadsereget is, hogy  javítsanak az  általuk fogvatartott nők helyzetén, és vizsgálják ki a nők elleni erőszak eseteit, beleértve katonáik és alkalmazottaik szexuális támadásait.
 
A három háború és a több mint egy évtizedig tartó gazdasági szankciók különösen súlyosan érintették a nőket. Szaddam Husszein alatt a nők bűnös cselekedetek áldozataivá váltak - beleértve a nemi erőszakot és más szexuális bűncselekményeket is -, illetve sokszor üldözték őket politikai tevékenységük, hozzátartozóik aktivitása, vagy vallási, etnikai hovatartozásuk miatt. A jelentés bemutatja, hogyan járul hozzá a nők elleni erőszakhoz az iraki jogszabályokban fellelhető nemi diszkrimináció.

 
Sok iraki nőt fegyveres csoportok ejtettek túszul, néha akár politikai követelések miatt is. Nem iraki származású nőket is túszként tartanak fogva, gyakran az idegen katonák kivonásának követelése érdekében. Megverték, és kivégzéssel fenyegették meg őket, Margaret Hassant pedig meg is ölték. Február elején Guiliana Sgrena olasz újságírónőt rabolták el, majd egy videokazettát adtak közre róla, amelyen láthatóan meggyötört állapotban az olasz csapatok kivonását kéri.

 
A jelentés szerint a nőknek a döntéshozatali folyamat középpontjában kell lenniük Irakban, különösen az őket közvetlenül érintő kérdésekben. Érdekeik védelmében legyen a nőknek képviselete minden szinten, a következő kormányban és a választott nemzetgyűlésben lévő nőknek pedig vezető szerepet kell betölteniük annak biztosításában, hogy az iraki törvények és jövőbeni módosításaik összhangban legyenek a nemzetközi jogi normákkal - hangsúlyozza a jelentés.

(Amnesty International)

Fiatal iraki nõ imádkozik Kerbalában
Fiatal iraki nõ imádkozik Kerbalában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.