Szelektált kárpótlás

Összefogásra és folyamatos párbeszédre kérte a térség zsidó vezetőit hétfőn Budapesten Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, közös fellépést szorgalmazva a német kormány által folyósított kárpótlás egységesítése érdekében. A Közös felelősség című nemzetközi tanácskozás nyitónapján a Mazsihisz elnöke diszkriminatívnak nevezte, hogy a német kormány által folyósított kárpótlás mértéke nem azonos a nyugat- és a kelet-európai túlélők esetében, ami 500, illetve 250 hajdani márkának megfelelő összeget jelent havonta. A Mazsihisz elnöke a megnyitót megelőző tájékoztatón hangsúlyozta: Franciaország és Nagy-Britannia után Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége. Úgy vélte, a magyar zsidóság eddig nem kapta meg azt a helyet a nemzetközi zsidó fórumokon, amelyet létszámából fakadóan megérdemelne.

Cobi Benatoff, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke elmondta: az elmúlt években idejük nagy részét azzal töltötték, hogy a növekvő antiszemitizmus ellen küzdöttek. Felkiáltásuk meghallgatásra talált az európai szervezetek és kormányzatok részéről - jelentette ki.

A budapesti tanácskozás résztvevőit Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben köszöntötte. "A zsidóság története a számkivetettség, a földönfutás, az üldöztetés története. De ez a történet Európa története is. Ami a zsidósággal történt a múlt században, az velünk, mindannyiunkkal történt" - írta az államfő.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.