A nagy fülű tengeralattjáró

A USS Jimmy Carter az óceánok mélyén harcol a terroristák ellen. A 3,2 milliárd dolláros hajó megcsapolja az üvegszálas informatikai vezetékeket.

Szombaton avatták fel az amerikai haditengerészet legújabb büszkeségét, a Jimmy Carter volt elnök nevét viselő tengeralattjárót. A mintegy 150 méter hoszszú, atommeghajtású hajó 3,2 milliárd dollárba került. Különös ismertetőjegye, hogy törzse mintegy harminc méterrel hoszszabb, mint a vele együtt a Seawolf osztályba tartozó két másik tengeralattjárónak. A több mint 900 millió dolláros átalakítás eredményeképpen a USS Jimmy Carter a szokásos torpedók és nukleáris robbanófejjel is felszerelhető cirkáló rakéták mellett ötven hírszerzési szakértőt vagy haditengerészeti kommandóst vehet fedélzetére, a víz alatt képes kiengedni és fogadni több kisebb, a felszereléséhez tartozó járművet és robotot. Legérdekesebb tulajdonsága azonban az, amelyet a legnagyobb titoktartás övez: le tudja hallgatni az óceánok alatt húzódó üvegszálas informatikai kábeleken továbbított telefonokat és internetes kommunikációt.

A világ telefon és internetforgalmának jelentős része üvegszálas kábeleken bonyolódik, amelyeket, miután nem bocsátanak ki rádióhullámokat, csak közbeiktatott berendezésekkel lehet lehallgatni. A hetvenes években amerikai tengeralattjárók rendszeresen felkerestek egy, a szovjet területi vizek alatt lévő titkos berendezést, amely a kormányzati és katonai beszélgetéseket rögzítette szalagra. A szovjet kémelhárítás azonban tudomást szerzett a dologról, és a készülék ma a KGB moszkvai múzeumának egyik kiállítási darabja. A USS Jimmy Carter által követett eljárásról nem hoztak nyilvánosságra részleteket, ám ősszel kivonták a hadrendből az eddig hasonló feladatokat ellátó USS Parche tengeralattjárót, és szakértők szerint ez egyértelműen arra utal, hogy elkészült a váltás. (A hadihajók nevében a USS rövidítés "az Egyesült Államok hajója" kifejezést takarja.)

Jimmy Carter, aki a világháború idején maga is tengeralattjárón szolgált, részt vett a Connecticut állambeli New Londonban tartott avatási ceremónián. Az állam egyik republikánus kongresszusi képviselője, a volt CIA-ügynök Rob Simmons szerint a hajóra kulcsfontosságú feladatok várnak a terrorizmus elleni harcban. Az új tengeralattjáró támaszpontja a nyugati parton lévő Bangor hadikikötője lesz, ami arra utal, hogy nagyrészt Kína, Észak-Korea és Oroszország közelében, a Csendes-óceánon hajózik majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.