Föld alá ásott munkagép

Sajátos környezetszennyezésre derült fény a Kaposvári Városgazdálkodási Rt.-nél (KVG Rt.). A cégnél sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt másfél éve folyik a nyomozás - eddig gyanúsított nélkül.

Régóta szóbeszéd tárgya Kaposvárott, hogy az önkormányzat többségi tulajdonában lévő, hulladékgazdálkodással foglalkozó KVG évekkel ezelőtt költségtakarékossági okokból egyszerűen elásta több leselejtezett munkagépét, és jelentős mennyiségű fáradt olajat juttatott a földbe. Ennek járt utána nemrég két szocialista önkormányzati képviselő. Először tucatnyi, félig földbe ásott bitumenes hordót találtak a KVG telephelye mellett: eltávolításukra a területtulajdonos önkormányzatot kötelezte a hatóság.

Püspök Rudolf, a KVG elnök-igazgatója a környezetvédelmi felügyelőség határozatának tanúsága szerint cáfolta, hogy köze lenne a bitumenes hordókhoz, vagy hogy elástak volna gépeket, kiöntöttek volna olajat. Mivel a szakhatóság és a rendőrség leállt az ügy további feltárásával, az önkormányzati képviselők néhány hete saját költségükön hívtak egy szakcéget, és bukkantak egy elásott gépre.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a napokban arra kötelezte a KVG-t, hogy a központi telephelyén lévő fémhulladékot rövid határidőn belül távolítsa el, majd azonnal termelje ki a visszamaradt szennyezett talajt is. A próbafeltárásról készült, a szakhatóság által is hitelesített jegyzőkönyv szerint a kitermelt föld valószínűsíthetően szénhidrogénnel (olajjal) szennyezett. Mivel ez veszélyeztetheti Kaposvár egyik vízbázisát, a környezetmentesítési munkákat heteken belül el kell végezni. Azt várhatóan az ügyben indított rendőrségi nyomozás deríti ki, ki tehető felelőssé a környezetszenynyezésért.

A rendőrség több mint másfél éve nyomoz egy másik KVG-t érintő ügyben is. A társaság két kisrészvényese valamint a dolgozói alapítvány kuratóriumának vezetője tett feljelentést sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Ifj. Feigli Ferenc kisrészvényes kifejtette: a feljelentéséhez a bizonyítékokat is csatolta, ezért nem érti miért nem sikerült eddig lezárni a nyomozást. Többen politikai okokat sejtenek a nyomozás elhúzódása mögött a cég- és az önkormányzat fideszes vezetésének jó kapcsolata miatt.

Soczó László, Somogy megye rendőrfőkapitánya a nyomozás elhúzódását firtató érdeklődésünkre annyit közölt: az eljárás kellő alapossággal folyik, jelenleg az igazságügyi szakértő kiegészítő jelentésére várnak. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülésünket, miszerint hamarosan lesz gyanúsítottja az ügynek, melyben több mint százmillió forintos nagyságrendben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés a vád. Az ügy iratait a rendőrségtől több hete átvevő megyei főügyészség vezetője, Horváth Szilárd a nyomozás lezártáig nem kívánt nyilatkozni.

A város és a cég vezetésének kötődését némiképpen bizonyítja, hogy a KVG elnök-igazgatójának, valamint Juhász Tibor fideszes alpolgármesternek két-két rokona néhány éve közös cégben vált résztulajdonossá. Ez a társaság egy ideig hulladékgyűjtést végzett a KVG alvállalkozójaként. A feljelentők szerint saját alkalmazottak és gépek hiányában a KVG emberei és gépei teljesítették a több millió forintos megbízásokat. Az egykori ügyvezető, Stier István szerint a vitatott időszakban bizonyíthatóan rendelkezett a cég saját dolgozókkal és gépekkel. A kérdésre végleges választ a rendőrség adhat a nyomozás lezárultával.

Egy másik történetből az derül ki, hogy Kaposvár vezetése meglehetősen elnézően bánik a KVG elnök-igazgatójával. Püspök Rudolfról három éve kiderült, hogy birtokában van egy szintén hulladékgazdálkodással foglalkozó romániai társaság, amelynek bérbe ad gépeket és eszközöket a KVG. (Az a tény, hogy birtokában van egy hasonló profilú cég, sérti a gazdasági társaságokról szóló törvényt, hacsak a cég társasági szerződése, vagy a közgyűlése másként nem rendelkezik.) Miután Püspök bejelentette, hogy eladta a cégét, az önkormányzat bizalma töretlen maradt a cégvezető iránt és megbízatását újabb öt évre meghosszabbították.

A város szocialista képviselőinek szorgalmazására indult egy vizsgálat az ügyben. Ennek vezetésével azonban nem független szakértőt bíztak meg, hanem a KVG felügyelőbizottságának fideszes vezetőjét, aki amúgy üzleti kapcsolatban állt a vizsgálandó céggel. Az elkészült jelentés szerint Püspök három éve eladta a romániai céget, amely egyébként a KVG számára "kifizetődő" üzleti partnernek minősíthető, tehát minden rendben találtatott.

Ennek ellentmondani látszik, hogy egy tavaly év végi cégkivonat szerint a romániai cég Püspök tulajdonában maradt, ráadásul információink szerint jelentős összeggel tartozik a KVG-nek. Nemrégiben elküldtük a cégkivonatot az önkormányzatnak, hogy vizsgálja ki az ügyet, mivel a cégvezető a kérdéseinkre több héten át nem válaszolt. Az önkormányzatnál a társasággal kapcsolatos ügyekért felelős Juhász Tibort külföldi tartózkodása miatt nem értük el. Kéki Zoltán a város címzetes főjegyzője érdeklődésünkre azt közölte: a KVG vezetője megkeresésére tévesnek minősítette az elküldött információkat.

A KVG Rt. fõ profilja a hulladékgyûjtés, a társaság vezetõje cáfolja, hogy leselejtezett gépeket eltüntettek volna
A KVG Rt. fõ profilja a hulladékgyûjtés, a társaság vezetõje cáfolja, hogy leselejtezett gépeket eltüntettek volna
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.