Utolsó simítások a büdzsén

Lényegében megegyezett Budapest idei költségvetéséről a várost irányító koalíció két pártja. Úgy tudjuk, a 400 milliárd forintos büdzsét illetően már csak alig félmilliárd forintról vitázik az MSZP és az SZDSZ. Bőhm András, a városházi SZDSZ-frakció vezetője lapunknak azt mondta, hogy - a tegnapi, a főpolgármesteri kabinetértekezleten lezajlott forduló után - mára erről is megegyezik a koalíció. A büdzsét pedig csütörtökön, a Fővárosi Közgyűlés következő soros ülésén hagyhatják jóvá a városatyák.

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője kérdésünkre elmondta, hogy főként a BKV támogatására, az utak felújítására és köztisztasági célokra akarnak a korábbinál több pénzt költeni. A szocialisták a költségvetésből támogatnák - többek között - a városligeti kamerarendszer kiépítését, a cigányház működtetését, sportrendezvényeket, az idegen nyelvű oktatás bővítését, kulturális célokat és parkok fenntartását. Fejlesztésekre további hárommilliárd forintot költenének. Egyetértettek a koalíciós pártok abban, hogy a közterület-felügyelet további negyedmilliárd forintot kapjon a városházától, ötven új ember felvételére.

A városháza az idén csaknem 400 milliárd forintból gazdálkodhat - derül ki a büdzsé tervezetéből. Minden száz forintból 55-öt költenek működésre, 44-et felújításokra, egyet pedig a korábban felvett hitelek tőketörlesztésére.

Az államkasszából összesen csaknem hatvanmilliárd forintot kap a város, ez négymilliárddal több a tavalyi összegnél. Csaknem 12 milliárd forint állami támogatást kap a BKV - a főváros által nyújtott apanázs ugyanekkora összegű -, az utak felújítására pedig több mint négymilliárd forintot remélnek a központi költségvetésből. Ez utóbbihoz jön hozzá a főváros 6,5 milliárdos önrésze. Az összegből a városháza ígéretei szerint - a tavalyihoz képest - ötször annyi utat tudnak ebben az esztendőben rendbe hozni.

Az iparűzési adóból a tavalyi 65 milliárdhoz képest 71 milliárdos, az idegenforgalmi adóból pedig nyolcszázmillió forintos bevételt vár a főváros. Az illetékbevételekből több mint tízmilliárd forintra számít a városháza.

A költségvetés erre az évre majdnem ötvenmilliárd forint hitel felvételével számol. Ebből 23 milliárd forint az a kölcsön, amelyet az egyes beruházásokhoz kapcsolódva vesz fel Budapest. (Ezen belül infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és szociális célokra 13 milliárdot, a 4-es metróra 8,8 milliárdot fordítanak.) A hitelek másik részéből, egy 25 milliárdos keretből az év közben - a beruházások menetétől és megvalósulásától függően - hívnak le részleteket.

Felhalmozási célokra 156 milliárd forintot kalkulálnak, amelyből 12 milliárdot tesz ki az elkövetkezendő évek beruházásaira tartalékolt összeg.

A tömegközlekedés fejlesztésére - busz- és trolivásárlásra, villamos- és HÉV-pályák felújítására - ötvenmilliárd forintot tervez költeni a városháza. Az aquincumi híd és az 5-ös metró építésének előkészítésére az idén nyolcszázharminc millió forint jut. A kátyúk eltüntetésére 3,4 milliárd forintot irányoz elő a büdzsé, ez több mint egymilliárddal haladja meg a tavalyi összeget.

A jelentősebb 2005-ös fejlesztések közé tartozik a rákospalotai hulladékégető felújítása (csaknem hatmilliárdos költséggel), a városrehabilitáció folytatása (1,8 milliárd). Hétmilliárd forint jut az egészségügyi fejlesztésekre - többek között a Szent László Kórház egyik épületének felújítására -, a közbiztonságra 1,7, kulturális fejlesztésekre pedig 1,3 milliárdot fordítanak.

A jövőben Demszky Gábor főpolgármester véglegesíti a BKV buszmenetrendjét - erről tegnap döntött a főpolgármesteri kabinetértekezlet, módosítva az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. A változás oka - mondta lapunknak Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője - egy tavaly májusi törvénymódosítás. Eszerint e feladatnak nem a jegyző, hanem a képviselő-testület (Budapesten a Fővárosi Közgyűlés) lett a gazdája.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.