Terrorista kézen orosz hasadóanyag?

Az orosz nukleáris hasadóanyag fele szőrén-szálán eltűnt és egyesültállamokbeli támadásokra készülő terroristák kezébe is kerülhetett egyamerikai szenátor szerint.

Jay Rockefeller, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja a Fox hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz hatóságok a nukleáris hasadóanyagok, atomfegyver-alkatrészek felével nem tudnak elszámolni, különösen vidéken. A szenátor ezt az Oroszországban burjánzó korrupcióval magyarázta, amely a nukleáris arzenál és a hasadóanyagok őreit is elérte. "Az a helyzet, hogy a telephelyek őrzéséért felelős emberek közül is sokan megvesztegethetőek. A terroristák jöhetnek és bevásárolhatnak".

Vlagyimir Putyin elnöknek aggódnia kellene emiatt - jegyezte meg a szenátus hírszerzési bizottságának az alelnöke. Úgy vélte, ennek alapján el lehetne vitatkozni azon, vajon Oroszország vagy Észak-Korea jelenti-e a nagyobb veszélyt a nukleáris fegyverek elterjedésében.

Jay Rockefeller azzal kapcsolatban vonta kétségbe, hogy az orosz nukleáris anyagok jó kezekben, biztonságban lennének, hogy Goss Porter, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a terrorizmus veszélyeiről tájékoztatta a szenátust. Porter úgy vélte, csak idő kérdése lehet, hogy az Al-Kaida terrorszervezet vagy más csoport megkíséreljen vegyi, biológiai, radiológiai vagy nukleáris fegyvert használni az Egyesült Államokban egy terrortámadáshoz.

George Bush amerikai elnök csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel előirányzott pozsonyi találkozóján feltehetően szó esik a nukleáris fegyverek elterjedésének a megakadályozásáról is. Más vitás téma az orosz műszaki segítség egy iráni atomerőmű felépítéséhez, illetve az orosz demokrácia helyzete.

John McCain republikánus párti és Joseph Lieberman demokrata párti befolyásos szenátorok a minap kezdeményezték egy olyan szenátusi határozat elfogadását, hogy Oroszországot zárják ki a G8 országok (a legfejlettebb országok és Oroszország) csoportjából addig, amíg a hatalom nem szünteti be támadásait a demokrácia és politikai jogok ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.