Egy kémfőnök mérgezte meg Juscsenkót?

Meghatározták a Viktor Juscsenko ukrán államelnök megmérgezéséhez használt dioxin összetételét és valószínűsíthető eredetét - jelentette a Kárpátinfo ukrajnai internetes forrás.

Szvjatoszlav Piszkun ukrán legfőbb ügyész közölte, hogy ezt a mérget csak néhány ország laboratóriuma képes előállítani. A mérgezés ügyében indított bűnvádi eljárás folyamatába nemzetközi toxikológiai szakértői csoportot is bevonnak, svájci, német, osztrák és ukrán szakemberek részvételével. A dioxin pontos összetételének megállapítása azért is fontos, mert így lehetőség nyílik az ellenméreg kifejlesztésére - mondta Piszkun.

Juscsenkót tavaly szeptember elején mérgezték meg dioxinnal. Ezt közvetlenül megelőzően az akkor még ellenzéki vezető eleget tett két titkosszolgálati tiszt vacsorameghívásának. A jelenleg már államfői tisztségben lévő politikust az eset után Ausztriában kezelték.

Időközben Olekszandr Turcsinov, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) új főnöke bejelentette, hogy súlyos hatalmi visszaélések gyanúja miatt vizsgálatot indított a szervezet volt helyettes vezetője, Volodimir Szacjuk ellen. A legutóbbi időkig Szacjuk állt a szolgálat anyagi eszközök előteremtésével megbízott egyik különleges egysége élén is.

A mérgezési ügy vizsgálatába bekapcsolódtak amerikai és nyugat-európai szakértők is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.