Esélyek, családok, gyanús lakások

Hat évvel, 2010. december 31-ig hoszszabbította meg a közszolgáltatási épületek akadálymentesítésének határidejét tegnap a kormány. A szociális miniszter tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a határozat célja, hogy a közszolgáltatásokhoz mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá, s ne csak fizikai értelemben.

Példaként a jeltolmácsolást említette Göncz Kinga. Mint mondta, egyes esetekben, például az iskolában a szolgáltatások eléréséhez teljes akadálymentesítésre lesz szükség, míg például az ügyfélszolgálatoknál nem az a fontos, hogy valaki az egész épületben tudjon közlekedni, hanem az, hogy hivatali ügyeit el tudja intézni. Ma a középületek harmada akadálymentes (miközben törvény kötelezte arra a hivatalokat, hogy 2004. december 31-ig mindenütt könnyen bejuthassanak a mozgássérültek), az idén mintegy ezer épületet tesznek azzá.

A családon belüli erőszak elleni lépésekről szólva Göncz Kinga elmondta: a távol tartás intézményének bevezetésével kapcsolatos alkotmányos aggályaira a kormány továbbra is keresi a megoldásokat.

A miniszter szerint egy-két hónapon belül valószínűleg más intézkedések révén is segítséget kaphatnak az áldozatok. Létrehoznak ugyanis egy krízis-telefonközpontot, ahol 24 órás diszpécserszolgálat várja az ország minden területéről a hívásokat, a kórházakban pedig szociális munkások segítenek majd a bántalmazott gyerekeknek, továbbá tanácsadó szolgálatokat is indítanak, hogy segítsenek kezelni például a válás idején fellépő problémákat. Minden régióban lesz olyan hely, ahol a gyermektelen vagy az erőszaknak kitett nőket befogadják, a legveszélyeztetettebbeknek pedig olyan "menedékházat" alakítanak ki, amelynek címe titkos lesz.

A többi napirendről szólva a kormányszóvivő bejelentette: a kabinet újabb törvénymódosítást kezdeményez a lakásmaffia ellen. Ennek értelmében az ügyvédek, a bírósági végrehajtók és a közjegyzők is hozzáférhetnének a Belügyminisztérium adatbázisához, és így azt is ellenőrizhetnék, valódi-e az ügyfél személyazonossága, s a tulajdoni lapokhoz is internetes hozzáférést kapnának. Emellett földhivatalok ellenőrizhetnék, valódi-e az ügyvédi ellenjegyzés.

Batiz András beszámolt arról is: törvényjavaslat készült arról, hogy az ügyfél az aláírást követő két héten belül jogkövetkezmény nélkül elállhat a biztosítások, befektetések, hitelügyletek internetes és telefonos értékesítésre vonatkozó szerződésétől.

A kormányülésen elhangzott, hogy március 1-jétől Kiss József lesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.