Hellén gondok Athén után

Tavaly az egész attikai félsziget egyetlen építési területnek számított. A hivatalos költségvetés eredetileg 2,7 milliárd dollár volt, ami az olimpia szervezését és a sportlétesítmények működtetését foglalta magában. Ezenfelül 7-8 milliárd dollárt költöttek az infrastrukturális fejlesztésekre. Többek között új repülőteret, meghosszabbított metróvonalakat és szélesebb utakat nyert Athén. A nyári olimpiára készült beruházásokból az athéni lakosok a közlekedési fejlesztéseken kívül keveset tudnak használni. Kivétel még a kiépített tengerparti sétány, ahol sokan kutyát sétáltatnak vagy futnak.

A gond az óriási létesítményekkel van. Az olimpia tizenhét napjára igénybe vett mintegy tizenkilenc sport- és egyéb csarnok nagy része üresen áll, befektetőkre, bérlőkre vár. Állandó jelleggel csak két focistadionban, a krétai Pankritiotban az FC Ergotelis, a Panthessalikóban pedig a másodosztályú FC Niki Volou rúgja a bőrt. Az athéni Galatsi teremcsarnokot is kihasználják: az AEK kosárlabdacsapat tartja ott mérkőzéseit. Az állam az ingatlanok kezelésére, felügyelésére alapította a Hellenic Olympic Propertiest. A tizenhét fős, jórészt jogászokból és mérnökökből álló csoport célja az újrahasznosítás megszervezése, illetve hogy hosszú távra bérbe adják a létesítményeket. Ahhoz, hogy a társaság valóban átvehesse az irányítást, a kulturális minisztérium új rendeletére van szükség, amelyben átminősítik a stadionok használati előírásait. Mint Christos Hadjiemmanuil, a vállalat elnöke nyilatkozta, a jogi döntés nélkül nincs garancia a gazdaságilag megtérülő üzemeltetésre. Az engedélyek tavaly november végén lejártak, most formailag csak "illegálisan" tudják a létesítményeket használatba adni. A jogi bizonytalanság miatt egy rendezvény megtartása hosszadalmas papírmunkát okoz a kezelésért felelős cégnek. A létesítményeket most a rendőrség őrzi. A kulturális tárca ugyan már kiírt nyílt tendert, hogy magán őrző-védő társaság vehesse át a feladatot, de eredményhirdetés még nem történt. Az épületek rendeltetési ellenőrzését követően kívánnak pályázatot hirdetni a karbantartásra és a működtetésre. A költségek üzleti titoknak minősülnek, a Thesszalia Egyetem által végzett felmérés azonban évi 100 millió dollárra becsüli az épületek fenntartását.

Eredetileg nagy városi parkot terveztek az olimpia néhány létesítményének utóhasznosításával. A parkra most nincs pénz, a korábban ideiglenesnek tervezett helyszíneket ezért egyelőre nem bontják le. A régi repülőgéphangárokból kialakított Helliniko komplexben a terempályák, miként a mezőn létesített baseball- és gyeplabda-létesítmények állandó státust kaptak. A Faliron negyedben megépült ultramodern sportcsarnok tereprendezése is várat magára, a kormány most a magántőkétől szeretné a megoldást. Ugyanakkor megoldódott az olimpiai sajtóközpont sorsa, helyén Olimpiai Múzeumot alakítanak ki.

Az emlék felejthetetlen
Az emlék felejthetetlen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.