A Hollywood- Cseljabinszk-tengely

Kunos Péter, az Agrobank börtönt is megjárt egykori vezére az elmúlt évtizedben aktívan üzletelt, ám ebből egyelőre nem származott sok haszna. Tegnap egy hollywoodi kötődésű társaság képviselőjeként jelent meg, de, mint megtudtuk, egy cseljabinszki rádiógyárnak is ő a honi embere.

Mintegy félmilliárd dollárt kész "rövid időn belül" befektetni Magyarországon a hamarosan megalapítandó Imusol Hungaria Rt. - jelentette be tegnap hollywoodi producerek társaságában Kunos Péter, az uruguayi központú Imusol Trading S. A. honi leányvállalatának vezérigazgató-várományosa. Bár a társaságról az interneten meglehetősen kevés adat található meg, az ismertető szerint a cég 30 éve foglalkozik befektetőinek tisztes hozam kitermelésével. A James E. Burke nemzetközi bankár által irányított szervezet tulajdonosai nem nyilvánosak, de információnk szerint a társaságot erős szálak fűzik hollywoodi színészekhez. A cég a legkülönbözőbb területeken próbálja fialtatni a pénzt. A fejlesztés alatt álló honlapjukon feltüntetett cégek közül mi egyedül egy hongkongi tűzhelygyártó hirdetését leltük meg. A társaság tavalyi mérlegfőösszege 1,5 milliárd dollár volt. A tegnapi tájékoztatót annak apropóján tartották, hogy a félmilliárd dollárból százmilliót bizonyosan olyan hollywoodi hátterű mozifilmek megvalósítására költenek, amelyeket részben vagy egészben Magyarországon forgatnának (lásd keretes írásunkat). Kunosnak kisebb részesedése is lesz a hazai rt.-ben.

A cégiratok szerint az Agrobank-ügy kapcsán a börtönt is megjárt bankár az elmúlt évtizedekben számos befektetésben vett részt, ami azonban - mint mondja - független volt a banki tevékenységtől. 1991 óta máig működő, aktív családi vállalkozása, a Baltavár Kft., 1995-ös elbocsátása után részt vett a Bőrker Rt. privatizációjában. Beszállt a bántai kavicsbányák cégébe is, ez azonban máig nem hajtott hasznot. Az ezt követő "kényszerű szabadság" alatt ügyeit felesége, Keleti Judit vitte. Szabadulását követően csatlakozott egy Cívis név alatt futó debreceni kötődésű ingatlanbefektető csoporthoz, felesége részt vállalt az AP Aqua nevű, irodai vízszolgáltató berendezésekkel foglalkozó kft.-ben, neve megjelenik számos olyan cégben, amelyek egy felkarolt kaposvári ingatlanberuházáshoz kötődnek, illetve 2003-ban megvesz és Bétavárra keresztel át egy - egyelőre üres - céget, amely azonban "nagy dobás előtt áll". 2002 óta részt vállal a Globex-botrányból megmaradt Hotel Rózsadomb-torzó helyrehozatalában, amiből ígérete szerint másfél éven belül társasház lesz. A legutóbbi adatok szerint pedig résztulajdonosa a cseljabinszki Poljot Szvjaz nevű rádiógyár új magyar cégének, amely az első időszakban csak piackutatást végez. Erről úgy vall, szükségesnek tartja a magyar- orosz kapcsolatok élénkítését.

Hamarosan öt filmet forgat Magyarországon az Imusollal kapcsolatban álló két amerikai producer, James B. Harris és Mark Lipsky - jelentették be tegnap az érintettek. Választásukban a kedvező gazdasági környezet mellett a befektetőbarát filmtörvény is szerepet játszott. A filmek költségvetése egyenként 6-15 millió dollár lesz. Remélik, sikerül nagy neveket is leszerződtetniük. Lipsky három szórakoztató, Harris pedig két, a második világháború idején játszódó alkotásról tett említést. Az egyik helyszínéül azért választották Budapestet, mert az mai állapotában kísértetiesen hasonlít a második világháborús Párizshoz. Hazai partnerük előreláthatólag a Mafilm lesz.

A törvény szelleme

Kunos Pétert, az Agrobank vezérigazgatóját - Kovács Mihály elnökkel együtt - 1994-ben látványos, "bilincsbe verős" akció keretében tartóztatták le. A gyanú alapja az volt, hogy a privatizáció során az ahhoz nyújtott hitelek fedezetéül különböző, a bankhoz köthető cégeknek kellett részt felajánlani a magánosított társaságból. A konstrukció papíron nem ütközött törvénybe és minden fél elégedett volt vele. A nyomozás jogcíme folyamatosan változott, végül vesztegetés lett. 1997-ben a bíróság első fokon felmentette Kunost, 1998-ban azonban a másodfok két év letöltendő börtönbüntetést rótt ki rá. Védelmében komoly társadalmi csoportok mozdultak meg, mindhiába: 1998-ban, bár Göncz Árpád akkori köztársasági elnök kegyelemben részesítette, azt Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter nem jegyezte ellen, így novemberben be kellett vonulnia a börtönbe. Panaszát 1999-ben a Legfelsőbb Bíróság, 2001-ben pedig a strasbourgi emberi jogi bíróság is elutasította.

"Jól érzem magam a bőrömben"

A korábbi évek tükrében hogy érzi magát?

- Jól érzem magam a bőrömben, annak ellenére, hogy tudom, Magyarországon talán példátlan jogtiprás részese voltam.

Mi lehetett az eljárás valódi háttere?

- Mondjuk ki: a 90-es évek közepén a közvélemény és a politika részéről igény volt arra, hogy az igazságszolgáltatás "produkáljon" privatizációs, illetve bankárokhoz kötődő bűncselekményeket. Aki pedig a magánosításban részt vesz, annak sok irigye van, így gyakoriak voltak a feljelentések. Csak azt nem tudom, miért éppen én lettem a kiszemelt áldozat.

Ön szerint a bíróság nem független?

- Nem lehet ugyan egyszerűen "odatelefonálni", de amíg a bíróság éves költségvetését a kormány határozza meg, mindig lehet olyan bírót találni, aki fontosabbnak tartja az igazságszolgáltatás és saját anyagi helyzetét, illetve a kormányzati igényeknek való megfelelést annál, mintsem hogy az előtte lévő ügyben mindenben jogszerű ítéletet hozzon.

Tehát az ön 1997-es felmentését is "politikai hátszél" segítette? Sőt, így a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsának függetlenségét is kétségbe vonja.

- Én hiszek a bírói objektivitásban, és az első fokon eljáró bíró sem engedett a nyomásnak. A dolog pikantériája, hogy a látványos rendőrségi eljárás a szociálliberális kormány alatt folyt ellenem. A másodfokú, teljesen szakmaiatlan döntésben viszont szinte éreztem az izzadságszagot. Repkedtek a milliárdok, ami, ha igaz, legalább 12 évet kellett volna kapnom. A felülvizsgálati tanácsról pedig csak annyit, annak elnöke nevezte ki az elmarasztaló ítéletet hozó bírót.

Most viszont aktív üzletemberként jelenik meg.

- Azért lépek a nyilvánosság elé, mert úgy érzem, fontos ügyeket képviselek. Azt hiszem, a befektetők azért fordulnak hozzám, mert tapasztalataim és felkészültségem alapján úgy érzik, hogy az ügy hasznára lehetek.

Hollywoodtól Cseljabinszkig keresik. Gazdag?

- Most nincs pénzem, de - ha beérnek az ügyeim - lesz.

James B. Harris és Mark Lipsky producerek Kunos Péter társaságában
James B. Harris és Mark Lipsky producerek Kunos Péter társaságában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.