Zöldek a paksi hulladékexport ellen

A magyar miniszterelnök moszkvai látogatásának előestéjén orosz zöldek ismét felvetették, hogy Magyarország mondjon le a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemek visszaküldéséről, és érvénytelenítse az ennek szabályait tartalmazó megállapodást. Az Ekozascsita környezetvédő szervezet Gyurcsány Ferencnek címzett petíciót adott át Kontra Ferenc moszkvai nagykövetnek.

Az Ekozascsita tavaly októberben, Gyurcsány Ferenc beiktatása után már küldött egy hasonló levelet a magyar kormányfőnek. Akkor is emlékeztettek arra a kétoldalú jegyzőkönyvre, amelyet tavaly április végén írtak alá a kiégett paksi nukleáris fűtőelemek oroszországi újrafeldolgozásáról. A megállapodás lehetőséget ad arra, hogy az újrahasznosítás során keletkező nukleáris hulladék végleg Oroszországban maradjon, ha erről egy későbbi szerződés rendelkezik majd. Moszkvának egyetlen más állammal sincs ilyen megállapodása - mutatott rá az Ekozascsita, kétségbe vonva, hogy a jegyzőkönyv megfelel az EU sugárzó hulladékokra vonatkozó irányelveinek.

A lap felszólította a magyar miniszterelnököt: "tartózkodjon egy olyan képmutató politikától", amely oroszok egészségének kockáztatása árán szabadulna meg a radioaktív hulladékoktól.

A paksi kiégett fűtőelemeknek a Cseljabinszkhoz közeli Majak üzembe történő szállítása régóta szálka a magyar környezetvédők szemében is, mivel szerintük nemhogy megoldaná, hanem csak súlyosbítja a problémát. Mint Perger András, az Energia Klub szakértője kifejtette, a legnagyobb gond, hogy a fűtőelemek feldolgozása során az eredeti mennyiségnél nagyságrendekkel több (igaz, alacsonyabb sugárzású, de hasznosíthatatlan) hulladék keletkezik. Sugárzóvá válik minden tárgy és eszköz, amivel az erőművi fűtőanyag a feldolgozás során érintkezik. A zöldek szerint Majakban az oroszországi eredetű hulladékot kellene feldolgozni, a másutt - így Magyarországon - elhasznált fűtőelemek sorsáról pedig az érintett országoknak kellene gondoskodniuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.