Sorstalanság: hétvégi nézőcsúcs

Nézőrekorddal kezdett a hazai mozikban Koltai Lajos Sorstalanság című filmje. A filmet az első hétvégén - múlt csütörtöktől vasárnap estig - 64300-an látták. Ez magyar film esetében az eddigi legnagyobb érdeklődésre utal, és jóval magasabb az elmúlt hetekben bemutatott külföldi közönségfilmek első hétvégén tapasztalt látogatószámánál is.

A forgalmazó nyilatkozata szerint a Kertész Imre regényéből készült film iránti felfokozott érdeklődés minden várakozást felülmúl, de még a derűlátó becsléseket is meghaladja. Az InterComnál már az első négy nap látogatottsága alapján "a magyar mozitörténet mérföldköveként" emlegetik a Sorstalanságot, amelynek sikert jósolnak a nemzetközi filmes pályán is. A művet éppen ma este vetítik először a berlini filmfesztivál versenyprogramjában, a továbbiakban szerdán kétszer, vasárnap pedig egyszer kerül a fesztivál közönsége elé.

A mű első napjainak hazai mozistatisztikáit még nem dagaszthatták az iskolai és egyéb szervezett látogatások. Legfeljebb feltételezhető, hogy a tanárok nagyobb számban érdeklődtek a mű iránt. Számukra külön oktatási segédanyag is készült a regényhez, illetve a filmhez. Ez az irodalom-, történelem-, média- és osztályfőnöki órákon szóba kerülő számos megvitatandó témához adhat vitaanyagot a pedagógusoknak. A segédletet a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, Fenyő D. György állította össze. A tizennyolc oldalas kiadványt minden magyar középiskola magyar- és történelemtanárához eljuttatta a film forgalmazója. A szöveg a világhálón is elérhető: pdf-formátumban letölthető a /www.intercom.hu/sorstalansag vagy a Történelemtanárok Egyletének /www.tte.hu címén, de olvasható a Magyartanárok Egyesületének honlapján is (/www.magyartanarok.freeweb.hu) is.

A Sorstalanság első hétvégéjének sikerét érzékelteti, hogy a mozis toplistán jó eredményt hozott hazai műnek, Ragályi Elemér Csudafilmjének 23 ezer nézője akadt ugyanennyi idő alatt, két vezető amerikai sikerprodukció pedig - az Ocean's Twelve és A nemzet aranya - 28, illetve 22 ezer nézőt könyvelhetett el. A Sorstalanság több embert vonzott eddig, mint a magyar mozidrámák tekintetében az élen álló Szabó István-produkció, A napfény íze (14 ezer néző). Lekörözte az utóbbi tíz év leglátogatottabb magyar szórakoztató filmjét is, Kern-Koltai A miniszter félrelép című alkotását. Ha nemcsak műfajában, de tematikájában is hasonló amerikai produkciókkal vetjük össze, itthon akkor is vezet: megelőzi Spielberg Schindler listáját és Polanski A zongorista című filmjét.

Részlet a filmbõl
Részlet a filmbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.