Mi is döntünk

A felelős fogyasztás, vásárlás, gazdálkodás és utazás mozgalmának látványos erősödését mutatja be a Franciaországban élő Kőrösi Zsuzsa "Mi döntünk" című riportfilmje.

A filmet hétfőn éjszaka a Duna Televízió is bemutatta. Néhány nappal korábban az újra megnyíló fővárosi Hunnia moziban a Tudatos Vásárlók Egyesülete ingyenes vetítést és vitát szervezett a filmről.

Kőrösi Zsuzsa munkája rengeteg francia példa bemutatásával a mindennapi élet látszólag "semleges" döntései során is tudatos cselekvésre szólítja fel a felelősen gondolkodó polgárokat. Arra hívja fel a figyelmet, hogy ha környezeti vagy szociális szempontból elfogafdhatatlan módon termelt, terjesztett, reklámozott, finanszírozott terméket vásárlunk és fogyasztunk, mi magunk is fenntartóivá válunk a rendszernek, amelynek káros hatásai ellen egyébként szavakban tiltakozunk.

Alternatívák keresését és teremtését javasolja, a francia példákkal pedig meggyőzi nézőit, hogy ez egyáltalán nem utópia, hanem - különösen a nyugati társadalmakban - máris jelenlévő valóság.

A hálózat, amelynek sok kis láncszeme magában talán nem mutat túl nagy erőt, a mindennapi működés során a globalizáció visszahatásaival, az ökológiai problémákkal kapcsolatban érzékeny, szolidáris polgárok erős mozgalmává vált.

Ez a hálózat etikus fogyasztásra ösztönzi az embereket. A tudatos fogyasztást a kívánatos társadalmi változások elérését szolgáló gazdasági és politikai eszköznek tekinti.

Termelők, kereskedők. A "Mi döntünk" című filmben sok szó esik a termelés és kereskedelem méltányos elveinek garanciáiról. Az Artisans du Monde, a Solidar'Mond, a Max Havelaar France méltányos áron veszi át a távoli országokban élő és a hazai termelőktől árujukat, ezzel - a hipermarketekkel ellentétben - a termelők javára mérsékli a kereskedők hasznát , alternatív kereskedelmi módszerekkel versenyképessé teszi a biotermesztést . A vevő nem a márkát és a marketingköltséget fizeti meg, hanem elsősorban a termelő tisztes megélhetését segíti vásárlásával.

Érdekvédők. Körösi Zsuzsa filmjében megszólalnaka baloldali katolikus Comité Catholique contre faim ét la développement, a Collectif de l'éthique sur l'Etiquettes, a European Fair Trade Association, az Action Consommation képviselői, akik Franciaországban kemény érdekvédelmi harcot folytat az új szervezetek életben maradásáért.

Felelős turizmus. A turizmus méltányos formáját, a távoli kultúrákkal valódi kapcsolatot építő, a turizmus bevételeit a meglátogatott közösségeknél hagyó utazási modellt, a jelenlegi tömegturizmus ártalmainak mérséklését szolgálja például a "Mi döntünk" című filmben bemutatott Global Anti-Golf Network, a Djembé Association, a Mass Education, de ilyen elvszerint működik a DTC Travel is.

Alter bankok. Az alternatív vállakozások és kezdeményezések finanszírozása enyhén szólva nem a hagyományos kereskedelmi bankok vadászterülete. Az új hálózat hitelezésével francia területen erre specializált bankok, például a Crédit Cooperatif és a FinanSol foglalkoznak.

"Mi döntünk" - azzal is, ha nem döntünk sehogy, csak elfogadjuk a készen talált mintákat, és megváltoztathatalannak minősítjük a megváltoztatásra érett viszonyokat.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.