Elmaradt a hajléktalanok kizsuppolása a XIII. kerületben

A XIII. kerületi önkormányzat nem tudta eltávolítani a hajléktalanokat egy üres telekről. Civil aktivisták védték a családokat. Megállapodás született a telken található szemét összegyűjtéséről. A családok a tél végéig maradhatnak.

A NOL helyszíni tudósítása szerint reggel fél nyolctól a Tahi úton várakozott az égetőmű teherautója négy dolgozóval, akik az angyalföldi önkormányzat utasítására vártak, hogy elszállítsák néhány eltávolítandó hajléktalan család ingóságait.

Munkájukra azonban ezúttal nem volt szükség, mivel az intenzív tárgyalások eredményre vezettek.

A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Horváth Aladár a helyszínen közölte: a megoldás keresésébe már január végén bekapcsolódott Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter is. A helyszínre érkezett Vecsei Miklós hajléktalanügyi kormánybiztos, az önkormányzat részéről pedig a szociális osztály vezetője és a szóvivő is. A minisztérium a hajléktalanok számára is elfogadható, emberséges megoldásról tárgyalt az önkormányzattal.

A tárgyalások végén bejelentették: a telken összegyűlt szemetet a hajléktalan családok közreműködésével eltakarítják. A hajlékok és a bennük lakó emberek a tél végéig (várhatóan március végéig) haladékot kaptak.

Mivel a telek egy része magántulajdonban van, a tulajdonos hozzájárulása is szükséges. (Vasárnap a hajléktalanok úgy nyilatkoztak: a korábbi tárgyalások során a tulajdonostól úgy hallották: nem ő sürgette a családok eltávolítását az egyelőre nem hasznosított telekről.)

A Léthatáron Alapítvány szociális munkásai szintén tárgyaltak az önkormányzat illetékeseivel, hogy elérjék döntésük visszavonását. Az alapítvány utcai gondozást végző munkatársai hónapok óta járnak a telekre behúzódott családokhoz. A hajléktalanok eltávolításáról szóló döntés előkészítésébe az alapítványt nem vonták be, a hajléktalanok eltávolítását megalapozó szakmai véleményt a Vöröskereszt munkatársaitól kérte az önkormányzat.

A helyszínen 15-20 jogvédő aktivista gyűlt össze Az Utca Embere és a Rügyecskék szervezetektől, akik elszánták magukat, hogy elállják a telekre vezető ösvényt, ha a szállítómunkások megpróbálnak behatolni.

A Sima Út Kft., a takarítással megbízott önkormányzati vállalat illetékese nem kívánt nyilatkozni munkatársunknak. A helyszínre érkezett közterület-fenntartókat a jelek szerint elbizonytalanította a sajtó és a civil aktivisták nagy számú jelenléte.

A telken tartózkodó hajléktalanok elmondták: szeptember óta rendezkedtek be az üres telken. Nagy részük leszázalékolt, a környékbeli építkezéseken vállalnak pár száz forintért munkákat, illetve kukázásból próbálják fenntartani magukat.

A NOL tudósítója benézett Babos Józsefhez, aki élettársával egy földbe ásott veremben rendezkedett be, és Csikós Sándorral, aki Máthé Erzsébettel és gyermekével él egy maga építette, fűthetővé alakított bódéban. A bódét padlószőnyeg-darabok falra szegelésével szigetelték, szekrény, ágy, étkészlet, székek találhatók a linóleummal alulról beterített, üvegajtós helyiségben. "Nem megyünk innen sehová!" - mondta Csikós Sándor. A szívbeteg Soma István 1993 óta él az utcán. A telken felépített hajlékát egy kétezer forintért vásárolt kályhával fűti.

A telken valóban van szemét, de egy konténeres gyűjtéssel ez gyorsan felszámolható lenne. A bódék és vermek ugyanakkor a körülményekhez képest "komfortosan", otthonosan vannak berendezve, az emberek megpróbálnak élhető körülményeket fenntartani maguk körül.

Gellért Lajos az önkormányzat sajtóreferense a vasárnap elmondta, hogy a döntés lakossági bejelentések nyomán, szakértők bevonásával született meg. A sajtóreferens azt is elmondta, a kerület szociális intézményei ahogy eddig is, úgy most is mindent megtesznek azért, hogy a területről eltávolított hajléktalanok ne az utcán töltsék az éjszakát.

A hajléktalanok elmondták: nem vették észre, hogy a környékbeli lakosság tiltakozott volna jelenlétük ellen. Valószínűnek tartják, hogy az önkormányzat fellépésének gyorsításában szerepet játszhatott, hogy körülbelül 10 nappal ezelőtt egyik társuk sűrű füstöt okozva égette le a műanyagot a telken a színesfém-gyűjtőnek eladni szándékozott kábelekről, ami zavarhatta a lakosságot.

A Baloldali Értelmiségiek Társasága nevében vasárnap este tiltakozó nyilatkozatot adott ki az ügyben Krausz Tamás, Szalai Erzsébet és Tamás Gáspár Miklós.

(NOL)

Babos János élettársa a lakógödör elõtt
Babos János élettársa a lakógödör elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.