Tagozódó bírálók

Erősödnek a bírálatok a kormánypártok holdudvarában. Az MSZP és az SZDSZ "belső kritikusai" egyaránt fordulatot várnak.

Baloldali fordulatot, ezen belül önálló baloldali nemzetpolitikát sürget az MSZP társadalompolitikai tagozata - hangzott el a társaság szombati fórumán. A tagozat egyik alapítója, Kerényi György elmondása szerint az elmúlt 15 évben sem a politikai elit, sem a pártok mentén szerveződő irányzatok nem alkottak sajátos nemzetpolitikai elképzeléseket. Ezért már korábban is sürgették egy hosszabb távú program kidolgozását. Most egy tanácsadói testület létrehozását javasolják, külpolitikusaik részvételével.

A tanácskozáson szó volt az állam aktívabb szerepvállalásáról a határon túli magyarság autonómiatörekvéseit, az oktatási és az egészségügyi rendszert illetően. A többek között Gazsó Ferenc társadalomkutató nevével fémjelzett tagozat ellenzi az egészségügy és az oktatás magánítását, hiányolja a kormány nemzet- és gazdaságpolitikáját. Gazsó leszögezte: a jelenlegi adópolitikai törekvések tovább mélyítenék a már így is óriási társadalmi egyenlőtlenségeket. Ami a magyarságpolitikát illeti: szerinte rosszul járhatunk, ha folytatódik a bevándorlókkal való riogatás.

A tagozat eddig is ezzel az elnevezéssel működött, de csak most kaptak ígéretet a párttól, hogy ténylegesen tagozódhatnak. Úgy tudjuk, több MSZP-s nem nézi jó szemmel a "belső kritikusok táborának" ténykedését, s az integrálásukban látják a megoldást. Ők éppen a döntéshozatalba való bekapcsolódásban látják a garanciát elképzeléseik figyelembevételére. Hiller István pártelnök azt nyilatkozta: tárgyalt a tagozat ügyvivőivel. Egyetértettek a viták szükségességéről, ám szerinte "a döntést követően a megvalósításért kell dolgozni, nem a döntés előtti vita állapotát hozni vissza, mert "ez az MSZP sikerének kulcsa".

A "belső kritikusok" a koalíciós partner számára is fejtörést okoznak. A "reformer" liberálisok Szabad Tanácskozást alapítottak, ennek keretében a hétvégén is értékelték a kormány ténykedését.

Fodor Gábor ügyvivő szerint nemcsak kommunikációs, hanem politikai fordulat is bekövetkezett, amióta Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Pozitívum szerinte, hogy az MSZP-ben megjelentek a liberális válaszok az "identitáskérdésekre". Bauer Tamás közgazdász úgy vélte: merészebb politizálással ez a probléma megoldható. Bauer egyébként éppen a reformok elmaradása miatt vélekedik úgy: nem jött el a várt kormányzati fordulat. Ami az adócsökkentést illeti: a költségvetési kiadások mérséklése nélkül hajtják végre, valójában tehát "adóhalasztásról" van szó.

A társadalompolitikai tagozat a nemzetpolitikát hiányolja
A társadalompolitikai tagozat a nemzetpolitikát hiányolja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.