Szabad tanácskozás a Gyurcsány-kormány fél évéről

Nemcsak kommunikációs és retorikai, hanem látványos politikai fordulat következett be, amióta Gyurcsány Ferenc tölti be a miniszterelnöki posztot - jelentette ki Fodor Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő, az SZDSZ ügyvivője vasárnap Budapesten.

A politikus az SZDSZ belső ellenzékét is felvonultató szabad tanácskozáson kifejtette, hogy nyitottá vált a fél éve még lezártnak gondolt politikai verseny: ma lehetetlen előre megmondani, hogy az MSZP és a Fidesz közül ki győz a következő országgyűlési választásokon.

Fodor Gábor pozitívumként értékelte, hogy a szocialista pártban megjelentek a gyakran liberális válaszok az "identitáskérdésekre", így a december 5-i népszavazással összefüggésben a nemzeti politikára, Gyurcsány Ferenc vatikáni látogatásakor az egyházpolitikára, valamint az ügynöktörvényre, ami segít "tiszta vizet önteni a pohárba", azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mi legyen az MSZP viszonya a Kádár-rendszerhez és a rendszerváltáshoz.

Fodor Gábor ugyanakkor hiányolta a gazdaságpolitikai fordulatot, valamint az átfogó reformok kezdetét, egyebek mellett a közigazgatásban és az egészségügyben.

A politikus úgy értékelte, hogy a Medgyessy-kormánnyal ellentétben már megfogalmazódnak célok fontos ügyekben.Mint mondta, erre a nemzeti kérdésben is szükség van, s az SZDSZ ezzel még adós maradt. Meglátása szerint a jobboldalnak van világképe ebben a kérdésben, és hol radikálisan, hol mérsékeltebben nacionalista politikát folytat.

Az egyházpolitikában Fodor Gábor az állam és az egyház szétválasztását nevezte a "liberális fundamentumnak".

A gazdasági kérdésekről szólva a képviselő megjegyezte, hogy változás mutatkozik az Orbán Viktor kormánya által 2000-ben elkezdett, és Medgyessy Péter kormánya által folytatott "fedezet nélküli jövedelemkiáramlás" politikájában, de az átfogó reformoknak még nincs jelük.

Bauer Tamás közgazdász, volt szabaddemokrata országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy "ha szabad demokraták lettek volna a fél évvel ezelőtti kormányátalakítás előtti delegációban", határozottabb politikát képviseltek volna a reformoknál.

A gazdaságpolitikus ebből kiemelte az egészségügyi reformot, amelyet szerinte befejezni nem, de visszafordíthatatlanul el lehetett volna indítani a ciklus végéig. Az SZDSZ-nek szerinte élnie kellett volna az egészségügyi tárca megszerzésének lehetőségével.

Bauer Tamás az adók ügyében is kritizálta az SZDSZ-t, mint közölte, most nem adócsökkentés, hanem "adóhalasztás" történt, ezt jelenti a költségvetési kiadások csökkentése nélküli adómérséklés.

Meglátása szerint az ilyen adócsökkentés az államadósság növekedését hozza, ami miatt "2006-ban, 2007-ben, 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben adót kell emelni".

Ádám Zoltán politológus reális veszélyként értékelte, hogy Gyurcsány Ferenc liberális ügyek felvetésével "elszívja a választókat és a politikai egzisztenciát az SZDSZ-től".

Álláspontja szerint nem csak a pártvezetés, a szabaddemokrata belső ellenzék "sincs a helyzet magaslatán", határozottabb liberális válaszokat kell adniuk fontos ügyekben.

Béki Gabriella országgyűlési képviselő felszólalásában látott még reményt a családi adókedvezmények megszüntetésére, - amelyeket az Orbán-kormány idején az ellenzék kifogásolt -, mivel ez a támogatási rendszer szerinte "igazságtalan és gazdaságtalan".

Ehhez - a korábban hasonló véleményeket megfogalmazó - Gyurcsány Ferenc aktív részvételét szorgalmazta, mivel véleménye szerint a szocialista pártnál sok tekintetben "falakba ütközik" ennek a kérdésnek a megoldása.

A szabad tanácskozás több felszólalója is azt szorgalmazta, hogy a fontos ügyekben az SZDSZ ne jelképes, hanem valóságos, liberális tetteket kezdeményezzen a kormány politikájában. Szó volt arról is, hogy a tavaszi - a következő országgyűlési választások előtti utolsó - szabad demokrata tisztújító közgyűlés előtt egy szabad tanácskozás külön kérdésként foglalkozzon az SZDSZ belső helyzetével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.