Bioszférát vegyenek!

Eladó a világ legvitatottabb üvegháza. Alapterülete három futballpályányi. 6500 ablaka kitűnő kilátást kínál az arizonai Catalina-hegységre. A Bioszféra 2-t (A Bioszféra 1-nek a Föld tekinthető) az 1980-as években építette a texasi milliárdos Ed Bass Decisions Investments nevű vállalata.

Tulajdonosai most megpróbálják eladni a híres ökológiai kísérlet színterét. A létesítményt megálmodói mint egy jövőbeli űrkolónia lehetséges prototípusát tervezték meg. Az Arizona állambeli Tucsontól néhány mérföldre északra lévő egy és negyed hektáros óriásburában több mesterséges éghajlati övet is kialakítottak.

1991. szeptember 26-án nyolcan - négy nő és négy férfi - települtek be, hogy a különféle állatokkal (kisebb gerincesekkel, rovarokkal) és mintegy négyezer növényfajjal benépesített épületben, a külvilágtól elszigetelve, két éven át önfenntartó életet folytassanak. A Holdra szállás óta ezt tartották a legérdekesebb tudományos kísérletnek, amely alapvető információkat szolgáltat a földi környezetről és az emberi túlélés lehetőségeiről.

Ezután azonban két váratlanul borús esztendő következett. A "bioszféralakók" által elért terméseredmények igen gyengék voltak, ráadásul a kártevő rovarok is megtámadták a növényeket. A résztvevők csak nagy nehézségek árán tudták élelemmel ellátni magukat. A hegyi betegség tünetei is jelentkeztek rajtuk, ahogy az oxigén szintje rejtélyes módon csökkent.

A második - egyben utolsó - csapat 1994-ben költözött be, de ekkor az emelkedő költségek és egyéb problémák miatt a programot felfüggesztették. 1996-ban a New York-i Columbia Egyetem vette át az irányítást, oktatási és kutatási célokra használva a létesítményt. Az egyetem azonban 2003 szeptemberében váratlanul kivonult a projektből. Azóta a Bioszféra 2 "csak mint" turistalátványosság működik, a hatalmas fenntartási költségek miatt azonban veszteséges.

A Bioszféra 2-t áruló ingatlanügynökség szerint az eladási szándék már most nagy feltűnést keltett. "Az építmény szerkezete egyedi, nincs a világon még egy, ami hasonlítana rá" - mondja a cég elnökhelyettese.

Kinek kellenek a Bioszféra 2 elárvult üvegházai?
Kinek kellenek a Bioszféra 2 elárvult üvegházai?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.