Kutrucz Gizella halálára

Mondhatnánk, abszurd élet volt az övé, de akkor sem állítanánk valótlant, ha azt mondanánk, szabályszerű huszadik századi pályát futott be.

1921-ben született, de neve igazából a rendszerváltás után vált ismertté. Igaz, bizonyos értelmiségi körökben már a nyolcvanas évek végén köztudott volt, hogy itt-ott látható egy film, amely a Rákosi-rendszer egy bizonyos gazemberségét leplezi le, de valamiért nem kaphat nyilvánosságot a Kádár-érában sem. A dolog annál érthetetlenebbnek tűnt, mivel a film szereplője egy különben kifogástalannak minősíthető káder volt.

Kutrucz Gizella - Balogh Elemérné - 1921-ben született. Tagja lett az illegális kommunista mozgalomnak. 1944-ben, amikor Hegedűs Andrást (a majdani miniszterelnököt) letartóztatták, Kutrucz elvtársnőivel szerzett neki a szökéshez szükséges papírokat és pénzt, majd búvóhelyet. A felszabadulás után egyebek között vezette Rajk László titkárságát. 1956 után is pártbeosztásokban dolgozott, nyugdíjaztatása után a Pártélet című folyóiratnál végzett olvasószerkesztői munkát.

Az 1980-as évek elején találkozott a Bosnyák-üggyel. Az 1905-ben született Bosnyák Zoltán tanár az 1930-as évek közepétől írta antiszemita munkáit, 1943. január 1-jétől pedig a Magyar Zsidókérdés-kutató Intézet igazgatójává nevezték ki. Harc című lapja a zsidóellenes propaganda vezető fóruma volt. 1945-ben Ausztriába, majd Romániába menekült. A román hatóságok 1951-ben adták át a magyaroknak. Rákosiék a magyar zsidókérdéssel foglalkozó munka megírásával bízták meg. Ez elkészült, a szerzőt 1952 őszén végezték ki. Kutrucz Gizella, amikor véletlenül belebotlott a nyilvánosság számára ismeretlen Bosnyák-ítéletbe, kutatni kezdte, mi lehet az oka, hogy az antiszemita háborús bűnössel kapcsolatban olyan nagy a hallgatás. Kutakodásának eredménytelenségét látva állt Ember Judit kamerája elé, és így készült el a Hagyjátok beszélni Kutruczot című szamizdat film. Az eredmény: a főszereplőt 1987-ben kizárták az MSZMP-ből. Kálváriájáról 1990-ben adta ki Válogatott közügyeim című könyvét. Azt is megérhette, hogy az 1990-es években jobboldali kiadóknál ismét megjelenhettek Magyarországon Bosnyák írásai, illetve antiszemita munkásságát méltató más "művek". 2002-ben végre bemutatták az addig dobozban lévő, elveszettnek hitt filmet is. A tegnap elhunyt, a bemutatás idején is súlyos beteg főszereplőnek azonban már nem sok öröme telt benne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.