Irredenta Trianon-film?

A Trianon című magyar dokumentumfilm romániai levetítésének egyetlen konkrét eredménye az, hogy a románok fokozott gyanakvással tekintenek majd a bukaresti kormányban jelentős pozíciókat betöltő Romániai Magyar Demokrata Szövetségre - kolozsvári tudósítónk szerint így lehetne összegezni a Koltay Gábor rendező produkciójának romániai visszhangját. A filmet az Antena 1 bukaresti magántelevízió szerda este mutatta be. A vetítést vita követte, amelyen a rendezőn kívül Raffay Ernő történész, román részről pedig többek között Mona Musca művelődési miniszter vett részt. A román elemzők úgy vélték, az alkotás a két világháború között használt valamennyi irredenta és revansista tézist megismétli, anélkül azonban, hogy a trianoni békeszerződés körülményeiről, előzményeiről és következményeiről objektív képet vázolna. Az alkotás nem szolgálja a román-magyar megbékélést, feszültségeket kelt a romániai magyarok és románok között, és gyanakvást az RMDSZ-szel szemben. Emil Hurezeanu, a Deutsche Welle rádió volt szerkesztőjének megállapítása szerint a nyílt Európa-ellenes üzenettel záruló film elfogult bemutatása a történelemnek.

Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: helyesli, hogy a filmet bemutatták, mert az elmúlt hetekben valóságos "legendává" nőtt a produkció híre. A politikus ugyanakkor rendkívül gyengének tartja Koltay alkotását.

Aláírták a 2004-2005-ös tanévre vonatkozó magyar-magyar oktatási támogatások romániai részének folyósítását előirányzó szerződést csütörtökön Kolozsváron. A kedvezménytörvény által előirányzott nevelési támogatásból eddig a legtöbben Romániában részesültek; e támogatás összértéke ott már elérte a 2,6 milliárd forintot. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.