Nyomás

Szita Károlynak mennie kell - foglalt állást a politikus ügyében a Fidesz országos választmánya. "Kaposvár polgármestere nem lehet III/II-es ügynök. Szita Károly erkölcsileg és emberileg megbukott, csak idő kérdése, hogy ez politikai bukását is elhozza. (...)

A Fidesz önálló törvényjavaslatot nyújt be, amelynek lényege, hogy a demokratikus jogállam közéletével összeférhetetlenek azok, akik az egykori III-as főcsoportfőnökség keretében elárulták a szabadságot és barátaikat, valamint azok, akik létrehozták, fenntartották és saját hatalmuk fenntartása érdekében működtették a rendszert" - így a korrekt nyilatkozat, amelyre nem lehet azt mondani, hogy nem nyugszik szilárd erkölcsi alapokon.

Csak vicceltem. A fenti állásfoglalást 2002. június 22-én, a D-209-es ügy kapcsán tette közzé a Fidesz választmánya; ahol tehát Szita Károlyt írtam, ott "Medgyessy Pétert" kell olvasni, ahol Kaposvár polgármesterét, ott "a Magyar Köztársaság kormányfőjét". Ez nem annak az értékéből von le, amit a Fidesz Medgyessyről mondott, hanem abból, amit Szitáról nem mondott. Sőt. Egy eddig kacsának bizonyult lapértesülés után (a Fidesz vezetői állítólag arra beszélték rá, hogy lépjen ki a pártból) kiderült: a Fidesz helyi szervezete "teljes mellszélességgel kiáll" a polgármester mellett. Hogy miért? "Mert mi hiszünk a szeretet és az összefogás erejében", különben is, a lényeg az, hogy mit tett Szita a városért. Remélhetőleg erről szól majd Bayer Zsolt kollégám (sok keserű igazságot tartalmazó) cikksorozatának következő része, amelynek címe: Új moralisták, farizeusok.

Mert az ember vagy elvi, erkölcsi alapon áll, vagy sehol. Az nem politikai álláspont, hogy a másik kémelhárítója kínos, mennie kell, a miénk viszont nem kínos, minden bizonyító erejű levéltári irat ellenére sem. Ezt a csapásirányt választotta a Magyar Demokrata is, amelynek címlapja Szitát ábrázolja azzal, hogy "A múlt elmúlt...", a harmadik oldalon pedig Bencsik András (aki nem a megfelelő időben dolgozott nem a megfelelő Népszabadságnál) arról ír: a múlt feldolgozása forradalom híján elmaradt. "Érdektelen tehát, hogy Szita Károly kémelhárító volt-e vagy sem, ha Kovács László európai biztos lehet." A szélsőpolgári lap a Szita-ügy kapcsán kétoldalas riportot közöl arról, "mi született az elmúlt tizenöt évben" Kaposváron. Hát így.

Pedig lehet másképp is. A forradalom szerencsére továbbra sincs napirenden, de lesz módosított ügynöktörvény, ráadásul úgy, hogy a sajátos, kulisszák mögötti MSZP-s izmozásban a kormányfő határozottan a glasznosztypártiak mellé állt. Legalább ennyire fontos, hogy a most következő hetekben végre megvalósulhat a tizenöt éve elmaradt, az egykori megfigyeltek, üldözöttek szempontjából elengedhetetlen információs kárpótlás. "Nyomás gyakorlása" céljából a Political Capital munkatársai ma reggel felrakták honlapjukra az "ügynöklistának" azon részét, amely az ő állításuk, módszertanuk szerinti egyértelmű eseteket dokumentálja. Az adatvédelmi biztos ismét aggályát fejezte ki, kissé elhomályosítva azt a tényt, hogy ő nemcsak az adatvédelem, hanem a közérdekű adatok nyilvánosságának ombudsmanja is.

Szita Károly pedig úgy döntött, előremenekül: ha már a múlt elmúlt, legalább a jövő legyen fényes. "Kaposváron továbbra is ingyenes lesz a szemétszállítás" - közölte a polgármester, mivel ezzel is "szeretné enyhíteni a kaposváriak terheit." A város nevében: köszönjük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.