Phenjan: nukleáris fegyverünk van!

Észak-Korea tegnap közleményben jelentette be, hogy van atomfegyvere, s hogy meghatározatlan időre kivonul a nukleáris programjáról szóló hatoldalú tárgyalásokról.

A dokumentum, melyet a KCNA hivatalos hírügynökség tett közzé, arra hivatkozik, hogy az országnak meg kell védenie magát az egyre ellenségesebb Egyesült Államoktól.

Az észak-koreai atomfegyverek létét értelemszerűen semmilyen független forrás nem erősíthette meg. Phenjan 2002-ben kiutasította az országból a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit, de azóta sem észlelt senki atomkísérletet. Mindössze feltételezések és számítások állnak rendelkezésre arról, hogy a korábban lezárt jongbjoni atomerőmű megnyitása óta mennyi plutónium keletkezhetett, melyet esetleg atomtöltethez is lehet hasznosítani.

A koreai feszültség alapját képező nukleáris program léte és állapota az egész krízis idején bizonytalan volt, s bizonytalan ma is. Phenjan azután kezdett el játszani az atomfegyverkezés lapjaival, hogy George W. Bush amerikai elnök három évvel ezelőtt a "gonosz tengelyébe" sorolta az országot. Talán nem véletlenül legutóbb, az elnöki beiktatáson mondott Bush-beszéd nem is említette Észak-Koreát, ők azonban - szintén nem véletlenül és nem is tévedve - beleértették magukat az eltávolítandó önkényuralmi rezsimek csoportjába. Az első kommentárok nem értékelik túl a tegnapi bejelentést. Leginkább az tűnik népszerű nézetnek, hogy a lágyuló amerikai hozzáállásra adott keményedő válasz egyáltalán nem ritka Phenjan politikai viselkedéstörténetében. A kulcskérdés, mennyire merev a koreai álláspont a hatoldalú tárgyalások ügyében.

Amerikai és dél-koreai nyilatkozók az elmúlt hetekben arra számítottak, hogy hamarosan megtarthatják a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével a megbeszélések negyedik fordulóját. A dél-koreai külügyminiszter éppen tegnap utazott el Washingtonba, hogy már erről egyeztesse az álláspontokat. Tokiói és szöuli kiszivárogtatások szerint a két fővárosban arra számítanak, hogy mindennek ellenére Észak-Korea hamarosan visszatér a tárgyalóasztalhoz. Kínában jelenleg a holdújévi ünnepek zajlanak, egyhetes munkaszünet van, így hivatalos vélemény tegnap estig nem is került napvilágra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.