18 ezer panellakás felújítását kezdik meg

Az immár ötödik esztendeje folyó panellakás-felújítási program keretében a napokban 27 települést érintő 415 pályázatot fogadtak el - közölte a Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint az idén közel 8 milliárd forintból gazdálkodó panelprogram révén az idén 18 ezer lakás felújítása kezdődik meg. A lakóközösségek minden forintja mellé az állam és az önkormányzat is hozzáteszi a maga forintját - emlékeztet a közlemény, kiemelve, hogy Kolber István tárca nélküli miniszter, a lakásügy kormányzati felelőse szerint ezért nevezhető a program az összefogás programjának.

Az előre gyártott technológia felhasználásával épült lakóépületek felújításának támogatására a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendelet 2001. február 1­jétől teremt lehetőséget. Ennek keretében az épületek utólagos hőszigeteléséhez és gépészeti rendszereinek energiatakarékos felújításához, korszerűsítéséhez lehet vissza nem térítendő állami támogatásra pályázatot benyújtani.

A most nyertes pályázatokban az állami hozzájárulás 2,613 milliárd forint volt. Tavaly 1,1 milliárd jutott 5.930 lakás felújítására, azt megelőzően 1,9 milliárd 14.292 lakásra. Az elnyert pályázati összegek alapján összeállított listát Székesfehérvár vezeti, amely 38 pályázattal 604 millió forintos állami támogatást nyert el. Ennek révén 2.687 lakás felújítását kezdhetik meg az idén. A második helyezett Pécs 87 pályázatára 303 millió forint támogatást kapott, ebből csaknem háromezer lakás korszerűsítését oldhatják meg.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.