Keresik az utolsó távol-keleti tigriseket

A kipusztulással fenyegetett szibériai tigrisek még meglévő állományát igyekeznek felmérni több hónapon át az orosz Távol-Keleten.

A csütörtöki kezdettel induló, 300 000 dollárba (57 millió forint) kerülő akcióban több mint ezer nyomkereső, vadász és környezetvédő vesz részt. A Tengermelléki és a Habarovszki terület hólepte tajgáiban kutatnak azzal a céllal, hogy a világ legnagyobb tigrisfajtájáról friss adatokat gyűjtsenek, amelyekből aztán a szakemberek meg tudják becsülni a még meglévő egyedek számát.

Utoljára tíz évvel ezelőtt tartottak ilyen tigrisszámlálást. Az akkor szerzett és az azóta befutott adatok alapján úgy vélik, hogy az amurinak, illetve usszurinak is nevezett szibériai tigrisfajból jelenleg mintegy négyszáz példány élhet, közülük mintegy húsz kínai, a többi pedig orosz területen.

A felméréshez, amely várhatóan júniusig tart, több, az élővilág védelmével foglalkozó intézmény, köztük a Természetvédelmi Világalap (WWF) és az Orosz Tudományos Akadémia nyújt szakmai és anyagi támogatást.

A szigorúan védettnek számító nagymacskák élettere az emberi települések terjeszkedése miatt egyre szűkül. Olykor előfordul, hogy a hatalmas ragadozót azért lövik le, mert emberre támad. Aki azonban kifejezetten vadászni próbál rá, súlyos büntetést kockáztat. A tigriseket mégis fenyegetik az orvvadászok, akik főként e tigrisek pazar bundájára pályáznak, de az ősi kínai gyógyászatban nagy becsben tartják az állat csontját is. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.