Sorstalanság a Berlinalén

Dieter Kosslick a rekordok Berlinaléjának nevezte, nekünk, magyaroknak viszont inkább a furcsaságok

Berlinaléjának tűnik az idei berlini filmszemle. Kezdetben az okozott meglepetést, hogy a várakozásokkal szemben Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét csak versenyen kívül hívták meg - amit viszont az alkotók elutasítottak, mert ezzel eljátszották volna az esélyt, hogy a filmet Cannes-ban vagy Velencében versenyfilmként indíthassák. A második meglepetés ennél jóval kellemesebb: a szervezők tegnap, vagyis egy nappal a megnyitó előtt mégis úgy döntöttek: a Sorstalanságnak a kiválasztottak között a helye.

Franke Greiner, a Berlinale sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: a döntést maga Dieter Kosslick fesztiváligazgató hozta, aki már korábban is szívesen látta volna a Sorstalanságot a versenyfilmek között, de akkor sajnos nem volt több hely. Az utolsó pillanatban azonban a Heights című amerikai filmet "átminősítették" versenyen kívüli alkotásnak, és az így megürült helyet ajánlották fel a magyar-német-brit koprodukciónak. Az amerikaiak részéről egyelőre senki sem emelt panaszt a döntés ellen. Magyarországot a Sorstalanság mellett a Panorama szekcióban futó Dallas Pashamande német-osztrák-
magyar koprodukció képviseli. A Retrospektív sorozatban Szabó István 1973-as Tűzoltó utca 25. című alkotását tűzik műsorra.

Az 55. Berlinalén február 10. és 20. között 350 filmet vetítenek majd, ebből 67 német alkotás. Berlin tizenhat világpremierrel próbálja az amerikai Oscar-őrület előtt alig két héttel magára irányítani a filmes szakma és a közönség figyelmét. Az igazi hollywoodi szuperprodukciók idén kimaradtak a programból, de a szervezők cserébe "európaibb" és "politikusabb" mozit kínálnak. Sztárok azért jönnek szép számmal, többek között Catherine Deneuve-öt, Will Smith-t, Gerard Depardieu-t, Kevin Spaceyt, Daniel Day-Lewist és Keanu Reevest láthatják azok, akik odaférnek a vörös szőnyeg közelébe. A fanatikus filmbarátok már kedd hajnalban hálózsákban táboroztak a pénztárak előtt, nehogy lemaradjanak a kiszemelt filmekről. A lelkesedés érthető, az árak csak árnyalatnyival magasabbak, mint egy normális hétvégi mozinál (11 euró), és még az is lehet, hogy az ember egyszer csak Bill Murraybe botlik. A zsűri ellenben garantáltan hollywoodi: az elnök Roland Emmerich német rendező (Independence Day, The Day after Tomorrow), de a testületben helyet kapott Franka Potente színésznő (Lola, Bourne Supremacy) és a jeles jelmeztervezőnek is számító Nino Cerutti (Tágra zárt szemek).

Az Arany és Ezüst Medvéért huszonegy film indul, és a házigazdák titokban reménykednek, hogy a tavalyi díjnyertes, a németországi törökök beilleszkedési nehézségeiről forgatott Szemben a fallal után idén esetleg duplázhatnak. Máris az esélyesek között emlegetik a nácik által kivégzett, ellenálló Scholl testvérpár életéről készített Sophie Scholl - Az utolsó napok című filmet. Az abszurd komédiák között érdeklődésre tarthat számot az amerikai Wes Anderson The Life Aquatic című filmje, amelyben egy excentrikus család (Bill Murray és Anjelica Houston) vadászik egy gyilkos cápára. A politikai témákra érzékeny filmesek idén ismét felfedezték Afrikát, Terry George Hotel Ruandája (versenyen kívül) és Raoul Peck Sometimes in April című filmje egyaránt a ruandai népirtást dolgozza fel filmes eszközökkel.

A seregszemlét ma este Régis Wargnier francia rendező (Indokína) szintén részben Afrikában játszódó Man to Man című filmje nyitja Joseph Fiennes és Kristin Scott Thomas főszereplésével, és - versenyen kívül - Bill Condon Alfred C. Kinsey amerikai szexuálkutató életét összegző filmje zárja.

Amit már előre lehet tudni: az életműdíjat idén a koreai Im Kwon-Taek filmrendező és a spanyol Fernando Fernan Gomez színész-rendező-forgatókönyvíró kapja. Az ír Daniel Day-Lewist a Berlinale-Kamera-díjjal tüntetik ki, és az idén először ad át díjat az Amnesty International emberjogi szervezet is - egyelőre nem tudni, kinek.

Berlin, 2005. február

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.