Fordulat a vasi lignitügyben

A lignitbányászat terve ellen küzdő vasi falvak taktikája egyelőre, úgy tűnik, kudarcot vallott: új rendezési terveik - amelyek megtiltják a bányászattal kapcsolatos tevékenységeket - ugyanis nem vonatkozhatnak a külterületekre.

A bányatörvény szerint az ásványvagyon kutatását a terület tulajdonosa a külterületeken köteles eltűrni - közölte a Magyar Geológiai Szolgálat soproni regionális hivatala a napokban a Vas megyei Dozmat, Horvátlövő, Pornóapáti és Vaskeresztes önkormányzatával annak kapcsán, hogy ezek a települések új rendezési tervükben megtiltották a lignitkutatást és -bányászatot. A szakhatóság döntése ellen fellebbezniük lehet, és információink szerint erről is szó lesz ma a szombathelyi megyeházán, ahol annak a tizenhárom településnek a jegyzői tanácskoznak, amelyek már hosszú ideje tiltakoznak a vasi lignitvagyon feltárása ellen.

Vas megye nyugati területein több százmillió tonna, külszíni fejtéssel kitermelhető lignit van. Ennek kutatását és esetleges kiaknázását, valamint hőerőmű építését vette tervbe a Nógrádszén Kft., amely a Veszprém Megyei Bíróság döntése alapján tavaly engedélyt kapott kutatófúrások végzésre. E döntést a Legfelsőbb Bíróságon megtámadta a megyei közigazgatási hivatal, a felülvizsgálati kérelmet pedig a legfőbb bírói testület befogadta.

A vasi lignittel kapcsolatos tervek hazai és nemzetközi tiltakozást váltottak ki. A környezetromboló terveket elutasította Medgyessy Péter korábbi magyar kormányfő és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár is. Tudósítónknak a napokban Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter azt mondta: az ország természeti értékekben bővelkedő vidékén komoly környezeti károkkal járna a lignitbányászat.

Több Vas megyei település polgármestere is emlékeztetett rá: az érintett önkormányzatok - megelőzendő a környezetromboló tervek megvalósulását - Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára javaslatára dolgoztak ki új területrendezési terveket, amelyek léányege az, hogy a leghatározottabban megtiltják a bányászattal kapcsolatos tevékenységet. Éppen ezért meglepő a geológiai szolgálat álláspontja a szinte egységes politikai akarattal szemben. Kovács László, Horvátlövő polgármestere tudósítónknak kijelentette: érdekeiket, ha kell, polgári engedetlenség útján is érvényesítik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.